Noul președinte al CE vrea un mecanism de monitorizare a statului de drept

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, susţine introducerea unui mecanism pentru monitorizarea situaţiei statului de drept în toate ţările Uniunii Europene şi pentru apărarea valorilor europene. 

După ce a primit votul Parlamentului UE pentru numirea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a acordat un interviu unor jurnalişti din cadrul Alianţei Principalelor Publicaţii Europene (Leading European Newspaper Alliance - LENA).

Întrebată dacă statele UE care nu respectă normele statului de drept şi valorile comune ar trebui sancţionate prin reducerea accesului la fonduri structurale, Ursula von der Leyen a declarat, conform cotidianului italian La Repubblica: "Statul de drept este o valoare sacră pentru Uniunea Europeană. Pentru a raţionaliza o dezbatere intensă: vom susţine introducerea unui mecanism care să ofere un raport transparent asupra situaţiei statului de drept în fiecare stat membru. În acest mod, vom evita să arătăm cu degetul doar spre anumite state membre; vom face astfel încât să fie evaluate toate ţările".

Întrebată cum vor fi aplicate regulile pentru toate ţările UE în condiţiile în care Germania şi Franţa nu au fost sancţionate pentru nerespectarea limitelor privind deficitul bugetar, Ursula von der Leyen a precizat: "Aceleaşi criterii sunt valabile pentru toată lumea. Experienţa mea politică îmi sugerează că respectarea regulilor destinate tuturor este singurul fundament pentru menţinerea unui anumit echilibru între puterile influente în lume. Noi apărăm ordinea bazată pe reguli, iar acest lucru se aplică şi în UE. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de regulile stabilite, cu atât mai puţin vom fi capabili să ajungem la un echilibru şi să fim corecţi cu cetăţenii", transmite Mediafax.

"Mecanismul pe care îl vreau pentru monitorizarea statului de drept va identifica încălcările valorilor şi principiilor europene. Vom acţiona unde este necesar. Acest lucru este valabil pentru toate statele membre", a insistat Ursula von der Leyen.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel