Nouă descoperire în lumea științei. Lupii pot manifesta atașament față de oamenii familiari, la fel ca și câinii

Alexandra Curtache / 20 sep 2022, 18:32
Nouă descoperire în lumea științei. Lupii pot manifesta atașament față de oamenii familiari, la fel ca și câinii / Foto: Unsplash
Nouă descoperire în lumea științei. Lupii pot manifesta atașament față de oamenii familiari, la fel ca și câinii / Foto: Unsplash

Familia de lupi a lui Mowgli din "Cartea Junglei" s-ar putea să nu se bazeze în întregime pe ficțiune, deoarece oamenii de știință au descoperit că lupii pot manifesta atașament față de oameni.

Animalele sălbatice sunt capabile să facă distincția între străini și oamenii pe care îi cunosc și arată mult mai multă afecțiune față de cei care le sunt familiari decât o fac chiar și câinii.

Cercetătorii de la Universitatea din Stockholm, Suedia, au testat 10 lupi și 12 câini pentru a investiga modul în care aceștia se comportă în situații ciudate și stresante.

 

Lupii și-au demonstrat afecțiunea față de îngrijitori

 

Lupii și-au demonstrat afecțiunea față de îngrijitorul pe care îl cunoșteau cel mai bine, apropiindu-se mai mult de acesta și petrecând mai mult timp pentru a-l saluta.

Această descoperire contrazice ideea că atașamentul câinilor față de oameni s-a dezvoltat doar după ce oamenii i-au domesticit.

În schimb, lupii care demonstrează acest atașament "ar fi putut avea un avantaj selectiv în etapele timpurii ale domesticirii câinilor", potrivit autorului principal, Dr. Christina Hansen Wheat.

Se știe că domesticirea câinilor a avut loc cu cel puțin 15.000 de ani în urmă, când lupii cenușii și câinii au deviat de la o specie de lupi dispărută.

Mulți cercetători cred că abilitatea lor de a se atașa de oameni a fost dezvoltată cam în același timp - probabil de-a lungul a mii de ani, în timp ce deveneau domestici.

Cu toate acestea, Dr. Hansen Wheat crede că oamenii ar fi putut crește câinii în mod selectiv pe baza unei caracteristici de atașament preexistente.

 

Cercetătorii au realizat un test comportamental special

 

Pentru a testa această teorie, ei au utilizat un test comportamental special conceput pentru a cuantifica comportamentele de atașament la canide, numit Testul situațiilor ciudate.

Acesta a fost dezvoltat inițial pentru copiii umani, însă aici ar putea dezvălui dacă domesticirea a influențat atașamentul câinilor față de oameni. 

Este o procedură în șapte etape în care o persoană cunoscută sau un străin interacționează cu animalul de test într-o cameră, iar reacțiile acestuia sunt monitorizate. 

Într-una dintre aceste etape, persoana familiară și străinul intră și ies pe rând din cameră pentru a crea o situație ciudată și stresantă pentru animal. 

 

Teoria este că acest mediu instabil va stimula comportamentele de atașament ale animalului

 

Pe măsură ce animalele trec prin teste, se caută semne de discriminare a lupilor și a câinilor între persoana familiară și cea străină.

Acestea ar putea include manifestarea mai multă afecțiune sau petrecerea mai mult timp salutând și în contact fizic cu persoana cunoscută.

Echipa a crescut în condiții identice puii de lup și de câine de la vârsta de zece zile, pentru a-i pregăti pentru test, pe care l-au efectuat la vârsta de 23 de săptămâni. 

În timpul testului, lupii au discriminat spontan între o persoană familiară și un străin la fel de bine ca și câinii.

De asemenea, aceștia au manifestat mai multe comportamente de căutare a proximității și de afiliere față de persoana cunoscută.

În plus, prezența persoanei familiare a acționat ca un tampon de stres social pentru lupi, calmându-i într-o situație stresantă.

 

Dr. Hansen Wheat, specialist în ecologie comportamentală: Nu cred că s-a mai demonstrat vreodată acest lucru în cazul lupilor

 

"A fost foarte clar că, la fel ca și câinii, lupii au preferat persoana familiară în locul celei străine.

Dar ceea ce a fost poate și mai interesant a fost faptul că, în timp ce câinii nu au fost afectați în mod deosebit de situația de testare, lupii au fost afectați. Se plimbau prin sala de testare.

Cu toate acestea, lucrul remarcabil a fost că atunci când persoana familiară, un crescător de mâini care fusese alături de lupi toată viața lor, a reintrat în sala de testare, comportamentul de plimbare a încetat, ceea ce indică faptul că persoana familiară a acționat ca un tampon de stres social pentru lupi.

Nu cred că s-a mai demonstrat vreodată acest lucru în cazul lupilor, iar acest lucru completează, de asemenea, existența unei legături puternice între animale și persoana familiară.”, conform Daily Mail.

Aceste descoperiri, publicate astăzi în Ecology and Evolution, sugerează că abilitatea de a face distincția între o persoană familiară și un străin nu este unică la câini.

Prin urmare, autorii concluzionează că atașamentul față de om nu a fost înmulțit la câini prin domesticire și ar fi putut apărea prin reproducerea selectivă a lupilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1