Nou scandal între Grecia şi Turcia: se învinovăţesc reciproc după descoperirea a 92 de migranţi fără haine la graniţa lor

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels

Nouăzeci şi doi de migranţi au fost găsiţi complet dezbrăcaţi, unii răniţi, vineri, 14 octombrie, după ce au fost forţaţi să traverseze râul Evros din Turcia în Grecia. Duminică, autorităţile elene au declarat că aceşti bărbaţi au fost transportaţi peste graniţă cu trei vehicule ale armatei turce şi au primit imediat îmbrăcăminte, alimente şi primul ajutor.

În cea mai mare parte, afgani sau sirieni, aceşti refugiaţi se trezesc prinşi în mijlocul unei lupte între cele două ţări care se acuză reciproc de barbarie şi minciuni.

"Fotografiile publicate au şocat atât autorităţile, cât şi opinia publică grecească", îşi exprimă emoţia site-ul de ştiri Greek Reporter, care vede în această situaţie un "spectacol inuman privind tratamentul refugiaţilor aplicat de Turcia". Vedem în aceste fotografii tineri, în principal afgani, pe lângă câţiva sirieni, înaintând goi în desişuri, în şir indian, înainte de a se aşeza în iarbă. Fără îndoială, acesta este un "act de provocare turcesc", potrivit Greek Reporter.

"Este o imagine inumană, un comportament barbar care evocă Evul Mediu, nu secolul XXI", a declarat, duminică, ministrul Protecţiei Cetăţenilor, Takis Theodorikakos, ale cărui afirmaţii făcute la televiziunea Skai sunt citate de cotidianul de centru-dreapta din Atena, "I Kathimerini". "Există o ameninţare zilnică la Evros, prin militarizarea barbară a migranţilor ilegali de către Turcia, care creează probleme de-a lungul râului", a acuzat ministrul grec, subliniind că ţara sa a fost întărită militar în ultimii trei ani (de când este guvernul său la putere).

Ziarul de stânga "Efsyn" denunţă şi "practici inacceptabile care constau în exploatarea suferinţei refugiaţilor" şi îl citează pe şeful departamentului de Afaceri Externe al fostului partid de guvernământ Syriza, care îndeamnă ţara sa să ducă acest caz în faţa unor instanţe internaţionale: "Grecia trebuie să internaţionalizeze imediat problema celor 92 de refugiaţi din Evros, la ONU şi UE". Pentru Giorgos Katrougalos, "nu este suficient să ceri Turciei să ancheteze chestiunea".

Turcia neagă implicarea și acuză Grecia de propagandă contra Ankarei

 

La rândul său, Ankara neagă orice implicare în incident. Principalul purtător de cuvânt al preşedintelui Turciei, Fahrettin Altun, a condamnat "maşinăria greacă de ştiri false" într-o serie de postări deosebit de virulente pe Twitter. "Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă demnitatea refugiaţilor, publicând fotografiile acestor oameni asupriţi pe care i-a expulzat după ce i-a extorcat de bunurile personale", declară el în special în acest comunicat, raportat de televiziunea publică TRT World .

Acest canal TV, apropiat guvernului lui Erdogan, consideră că "Grecia are de multă vreme o politică ilegală de întoarcere a solicitanţilor de azil care încearcă să ajungă pe ţărmurile sale". El mai susţine că ONG-urile umanitare "au raportat frecvent respingeri şi alte abuzuri ale drepturilor omului din partea autorităţilor elene care încalcă legile europene şi internaţionale".

ONU cere anchetă

 

În timp ce ambele părţi se învinovăţesc reciproc, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a cerut o anchetă şi s-a declarat "profund tulburat de aceste informaţii şi imagini şocante", relatează BBC. Totuşi, UNHCR a declarat că nu a putut încă să vorbească direct cu grupul de refugiaţi - ceea ce speră să poată face în zilele următoare.

Canalul de televiziune britanic notează în mod oportun că această descoperire "intervine la câteva zile după publicarea unui raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă în care sunt criticaţi anumiţi directori superiori ai Frontex [Agenţia Europeană pentru Paza de Frontieră şi de Coastă] pentru că au acoperit respingerea ilegală a migranţilor de Grecia către Turcia - ceea ce Atena neagă". Frontex afirmă, la rândul său, că astfel de practici din partea personalului său aparţin trecutului.

De fapt, despre ce este vorba? ONG-ul umanitar Mare Liberum consideră că "în regiunea râului Evros, crimele împotriva drepturilor omului sunt sistematice şi comise zilnic de Turcia şi Grecia", relatează Radio-Canada. "Când aceste crime sunt discutate public de membrii guvernelor, acest lucru nu face altceva decât să alimenteze conflictul dintre aceste două ţări", a conchis ONG-ul, conform Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel