Felix Baumgartner, celebrul parașutist austriac cunoscut pentru recordul mondial de depășire a vitezei sunetului în cădere liberă, a murit la vârsta de 56 de ani în urma unui accident petrecut în Italia. Tragedia a avut loc în stațiunea Porto Sant’Elpidio, în apropiere de orașul Fermo, unde sportivul se afla într-o vacanță de câteva zile, potrivit publicației La Repubblica.
Baumgartner pilota o parapantă în momentul incidentului. Potrivit sursei citate, sportivului i s-ar fi făcut rău în timpul zborului, a pierdut controlul parapantei și s-a prăbușit violent, impactul fiind fatal. Accidentul s-a produs în jurul orei 16:00, iar rapoartele oficiale confirmă că sportivul era deja decedat în momentul în care a atins solul.
Ultimul zbor al parașutistului a fost marcat de un alt moment dramatic. După lansarea cu deltaplanul, Baumgartner a căzut într-o piscină a unei stațiuni de pe litoral, lovind o tânără aflată în apropiere. Fata a fost rănită, dar medicii au anunțat că viața ei nu este în pericol. În urma impactului, sportivul și-a pierdut cunoștința și a intrat în stop cardio-respirator. Salvatorii au intervenit imediat și au solicitat o ambulanță aeriană pentru transportul de urgență la spitalul „Torrette” din Ancona, însă manevrele de resuscitare au eșuat.
Inima sa a încetat să mai bată înainte de a fi urcat în elicopter.
Baumgartner își petrecea vacanța în regiunea Marche. Cu doar câteva zile înainte de tragedie, a publicat pe Facebook o fotografie realizată în timpul unui zbor, alături de mesajul: „Salutări, sărbători în zbor din Fermo, Italia. Unde mergeți în vacanță anul acesta?”. Postarea, aparent optimistă și lipsită de orice semn de îngrijorare, avea să fie una dintre ultimele sale apariții publice.
Primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă
Născut pe 20 aprilie 1969, la Salzburg, Felix Baumgartner a fost o figură emblematică în lumea sporturilor extreme și a săriturilor cu parașuta. A intrat în istorie pe 14 octombrie 2012, când a devenit primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă – Mach 1,24, adică 1.357 km/h –, sărind dintr-o capsulă suspendată la aproape 39.000 de metri altitudine. Evenimentul, susținut de Red Bull, a fost urmărit live de peste 8 milioane de spectatori pe YouTube și de 59% dintre telespectatorii austrieci, stabilind trei recorduri mondiale: cea mai mare altitudine atinsă de un balon cu echipaj uman, cea mai mare altitudine de lansare a unei parașute și cea mai mare viteză în cădere liberă.
Performanța sa a fost precedată de două sărituri de test la altitudini de 21.818 și 29.460 de metri, în cadrul unui proiect coordonat de la sol de Joe Kittinger, fost deținător al recordului mondial din 1960. Recordul de altitudine stabilit de Baumgartner avea să fie depășit în 2014 de Alan Eustace, director executiv la Google.
După reușita istorică, Baumgartner a anunțat că se retrage din sporturile extreme. „Mă simt gol, am nevoie de normalitate”, declara el atunci. Chiar și așa, în anii următori, a continuat să participe la evenimente, proiecte sportive și teste aeronautice. Pasiunea pentru adrenalină nu l-a părăsit niciodată – și, în cele din urmă, i-a fost fatală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News