Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Noi biblioteci pentru copiii români din diaspora. Proiectul Biblioteca Prichindeilor se extinde în Austria, Danemarca și Londra

Claudia Calotă |
Data actualizării: | Data publicării:

Copiii români din diaspora au trei noi biblioteci, oficial recunoscute pe "harta prichindeilor". Este vorba de copiii pasionați de lectură sau care pur și simplu au chef de joacă în limba română din Austria, Danemarca și Londra. 

Bibliotecile Prichindeilor creează nuclee pentru comunitățile de români pasionați de citit în diaspora și pentru copiii cu chef de joacă în limba română. În toamna anului 2022, încă trei locații sunt oficial recunoscute pe harta prichindeilor: Austria, Danemarca și Londra. Pentru accelerarea fondului de carte existent, PFA Ana Engrth Răduleț, inițiatoarea Rețelei Bibliotecilor Prichindeilor la Praga, a aplicat și primit sprijin financiar din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, cele trei biblioteci se vor îmbogăți fiecare cu minimum 70 de titluri atent alese, parte din ele fiind dăruite de editurile partenere Univers și Signatura sau dăruite de bibliotecile-surori.

Nouă bibliotecă pentru copiii români din Danemarca

 

Biblioteca Prichindeilor din Danemarca a funcționat în mod independent începând din luna mai și a crescut frumos. În fiecare lună, familiile iubitoare de lectură se întâlnesc la centrul cultural Dokk1 din Aarhus pentru ateliere tematice pregătite temeinic de Cătălina Hansen, pe categorii de vârstă. Copiii au avut parte de jocuri și activități educative despre emoții, planete, explorarea naturii, fructe.

La întâlnirea din noiembrie denumită „Sărbătoarea fructelor”, autorul Alec Blenche s-a alăturat discuțiilor pe marginea cărții sale, Erus și Valea Răbdării.

"Atmosfera de la ateliere este din ce în ce mai închegată. Este evident că se formează o comunitate de români uniți în jurul cărților şi al copiilor. Cei din urmă au început să formeze prietenii şi să aştepte cu nerăbdare următoarele ateliere, majoritatea prichindeilor fiind participanți fideli. Începând cu luna octombrie, în Aarhus se organizează şi activități pentru părinți, în paralel cu activitățile copiilor. Acestea au menirea de a închega şi mai mult comunitatea şi de a oferi un motiv şi părinților de a veni cu încântare la atelierele bibliotecii. La un astfel de eveniment se împrumută, în medie, cam 50 de cărți", spune Cătălina Hansen.

Din luna octombrie, Biblioteca Prichindeilor în Danemarca s-a extins cu un raft în Copenhaga – întâlnirile de joacă și lectură vor începe în curând.

proiectul-biblioteca-prichindeilor---noi-biblioteci-pentru-copiii-romani-din-diaspora-2

Biblioteca Prichindeilor din Austria

 

Biblioteca Prichindeilor din Austria a trimis cărți către primele zece familii care s-au alăturat proiectului. Coordonatoarele proiectului, Bianca Tismanar și Ancuța Stoian organizează pentru a doua jumătate a lunii noiembrie un eveniment în care membrii comunității să se cunoască și să faciliteze împrumutul de cărți. Bucuria aici e mare deoarece români stabiliți în Austria și-au arătat interesul pentru a contribui direct la dezvoltarea Bibliotecii Prichindeilor prin donarea de cărți din bibliotecile personale.

Biblioteca Prichideilor din Londra

 

Biblioteca Prichideilor din Londra organizează, prin coordonatorul ei, Elena Stanci, întâlniri în parc.

biblioteca-prichindeilor-londra

Bibliotecile prichindeilor în Europa

 

Interesul pentru Bibliotecile Prichindeilor este în continua creștere: mămicile care doresc să investească timp, resurse, cărți pentru a consolida legăturile cu România, prin joacă și lectură se alătură proiectului. Astfel, din toamna acestui an există Biblioteci ale Prichindeilor în Bordeaux, Suedia (cu filiale în Göteborg și Stockholm) și Berlin.

Întreaga rețea cuprinde 14 biblioteci. În afară de cele menționate mai sus, le găsiți și în  Belgia, Bologna, Cracovia, Croația, Helsinki, Madrid, Praga, Tarragona.

Bibliotecile Prichindeilor în Diaspora este un proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în perioada iunie-noiembrie 2022.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel