„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni", aprilie - octombrie 2025
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  "Nici nu au mai îndrăznit să spună". Realitatea copiilor români născuți în Italia. Ce fel de cetățeni spun că sunt

Gabriela Ungureanu |
Data publicării:
Românii sunt o comunitate importantă în Italia (Foto: Freepik)
Românii sunt o comunitate importantă în Italia (Foto: Freepik)

În Italia, unii copii născuți din familii din România își ascund naționalitatea. Unii au deja nume italian. În final, un sondaj arată că mulți tineri nu se simt ca aparținând unei națiuni, României sau Italiei. 

Sunt copii români care n-au fost în România decât în vacanțe. Ei cunosc limba română datorită părinților sau comunității de români din statele unde s-au născut și crescut. Părinții lor i-au conceput, născut și crescut în țările în care au ales să-și contureze, poate mai bine, viețile. În această știre, vorbim despre copiii născuți în Italia. 

Violeta Popescu, fondatoarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, a dezvăluit, în emisiunea DCNews și ȘtiriDiaspora, ”Născuți în diaspora”, mai multe elemente interesante despre copilul născut într-o familie de români, în Italia. 

În contextul în care discuta despre un laborator din Milano, la care a avut 50 de copii înscriși, Violeta Popescu a remarcat: ”Erau și mulți studenți cu nume italian, dar care erau români și care mi-au spus că au dorit să se înscrie la acest laborator nu ca să învețe limba română, pentru că unii chiar o știau, ci ca să învețe ceva despre România”. 

Întrebată de Flaviu Predescu despre stigmatizare și cum se raportează astăzi copilul român la copilul italian, din generație-n generație, Violeta Popescu a răspuns că un copil nu exteriorizează atât de mult ca un adult, deși aude discuțiile adulților din familie. Aceasta face însă o remarcă importantă despre comportamentul copilului român: ”Ei, dacă au ajuns într-o clasă, nici nu au mai îndrăznit să spună că sunt români, de multe ori, din cauza unor momente. Nu generalizăm. Dar sunt copii care poate n-au spus că sunt români, n-au spus cu  voce tare sau au încercat să ascundă”. 

Un alt pasaj care descrie situația românilor din Italia este sublinierea Violetei Popescu cu privire la un sondaj: ”Am văzut că într-un sondaj, publicat acum doi ani, (...) mulți tineri au fost întrebați cum se simt: români? italieni? Majoritatea au răspuns că se simt cetățeni europeni”. ”Este un lucru frumos să se simtă în Europa, cu tot acest bagaj, și român, și italian” consideră aceasta. 

Youtube video image
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel