Nava rusă ce transportă grâu ucrainean a fost arestată în Turcia

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Nava rusă ce transportă grâu ucrainean a fost arestată în Turcia
Nava rusă ce transportă grâu ucrainean a fost arestată în Turcia

Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat duminică ambasadorul Ucrainei de la Ankara, informează Reuters.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei”, a declarat ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Televiziunea naţională a Ucrainei.

Bodnar a mai spus că soarta navei va fi decisă luni, în cadrul unei întâlniri a anchetatorilor.

Ambasada Ucrainei la Ankara a cerut vineri Turciei să aresteze nava rusească Zhibek Zholy, un cargo de 140 de metri lungime sub pavilion rusesc, ce se afla în proximitatea ţărmului său la Marea Neagră şi care a plecat din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă.

 

Vasil Bodnar acuză Rusia că fură cereale şi le exportă în Turcia



Din luna iunie, Vasil Bodnar acuză Rusia că fură cereale şi le exportă în Turcia, între altele. „Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei şi le exportă din Crimeea în străinătate, în special spre Turcia”, a denunţat el. „Am cerut ajutor Turciei pentru rezolvarea problemei”, a adăugat ambasadorul.

Săptămâna trecută, ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a dat asigurări că Turcia investighează aceste acuzaţii.

 

Aurescu: Continuăm eforturile de a spori capacitatea României în facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene către terţe pieţe

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, la Constanţa, că autorităţile române continuă eforturile de a spori capacitatea României în facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene către terţe pieţe şi, în acelaşi timp, sprijină iniţiativele luate la nivel internaţional pentru găsirea de soluţii alternative, inclusiv, dacă va fi posibil, cele privind deblocarea portului Odessa.

Referitor la posibilitatea deschiderii portului Odessa, Aurescu a spus că el este rezervat, din raţiuni evidente, de ordin militar.

„Am depus eforturi, în ultima perioadă, pentru a spori capacitatea României de a facilita tranzitul cerealelor ucrainene către terţe pieţe. Este un lucru destul de complicat, pentru că până anul acesta nu am avut cereale ucrainene în tranzit, ceea ce este firesc pentru că ele plecau direct din porturile ucrainene, mai ales din portul Odessa către terţe destinaţii. Vom continua să facem demersuri şi sunt convins că toate autorităţile române care au atribuţii în acest domeniu vor continua să facă demersuri pentru creşterea capacităţilor de tranzit şi, în acelaşi timp, sprijinim toate iniţiativele la nivel internaţional pentru a putea găsi soluţii alternative, inclusiv dacă va fi posibil pentru deblocarea portului Odessa, deşi trebuie să mărturisesc aici că sunt mai degrabă rezervat cu privire la posibilitatea ca portul să fie deschis sau să fie deminat sau să fie utilizat din nou pentru transportul de cereale, din raţiuni evidente, de ordin militar”, a spus ministrul Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, găsirea de soluţii cu privire la exportarea cerealelor din Ucraina este o preocupare prioritară a comunităţii internaţionale.

„Însă această situaţie rămâne pe agenda de preocupări prioritare a comunităţii internaţionale, ea se discută în toate formatele în care pot să fie identificate soluţii, se discută şi în context NATO, şi în context european, şi în context ONU. Sunt eforturi care se fac de către diverse state, şi România va fi parte integrantă, ca şi până acum, a acestor eforturi. În măsura în care putem ajuta, vom ajuta”, a declarat Bogdan Aurescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel