Muzeul Românilor de Pretutindeni. Când va fi inaugurat

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat anul acesta în incinta Parlamentului României.

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a fost înștiințat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, urmare a interpelărilor repetate, că Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat la 1 decembrie 2018 în incinta Parlamentului României.

Conform unui comunicat de presă, primit la redacţie, înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni a constituit una dintre preocupările constante ale deputatului Constantin Codreanu. Astfel, la 6 aprilie 2017 acesta a prezentat o Declarație politică în plenul Camerei Deputaților în subiectul adoptării unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni.

"La 25 iulie 2017 deputatul Constantin Codreanu i-a adresat Guvernului României o scrisoare oficială, în calitatea sa de Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, făcând apel stăruitor către întregul Cabinet să soluționeze această chestiune și să adopte o Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007." se arată în comunicat.

Această lege prevede înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni cu sediul în municipiul București, organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui spațiu corespunzător, fiind stabilite prin hotărâre a Guvernului. În cei 11 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii nr. 299/2007, la București s-au succedat 16 guverne și niciunul nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii.

"Unde-i lege, nu-i tocmeală. Muzeul Românilor de Pretutindeni trebuie să fie o instituție permanentă de primă importanţă, pusă în serviciul societății, deschisă publicului, specializată în păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, cercetarea şi conservarea diverselor documente şi materiale muzeistice care să provină din zonele extrafrontaliere locuite de români. Faptul că în sfârșit a fost stabilită oficial, la cererea noastră insistentă, o dată concretă a inaugurării Muzeului Românilor de Pretutindeni și o locație concretă pentru acesta reprezintă o victorie importantă repurtată contra birocrației și nepăsării, dar, în același timp, o victorie în favoarea românilor de pretutindeni", a concluzionat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel