Muncă în străinătate. Mecanismul prin care românii sunt înselați. Erich Mocanu, toate detaliile

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Erich Mocanu de la organizația germană AEBS din Passau a expus în fața ministrului Românilor de Pretutindeni problemele majore cu care se confruntă românii din Austria și Germania. El a explicat cum ajung unii dintre români să fie păcăliți de firmele de recrutare și a explicat în detaliu aceste mecanisme. 

Discuțiile au avut loc la Hunedoara, în cadrul programului „Informare acasă! Siguranță în lume!", lansat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 

Erich Mocanu, fondator al organizației AEBS, care ajută românii care au probleme în Germania și Austria a luat cuvântul și a explicat:

"Noi, cei din AEBS am inițiat acum patru ani un asemănător proiect pe nume "Ești informat, Ești protejat". Prin acest proiect informam Romanii din Germania si Austria despre drepturile dar si obligațiile lor, pentru ca odată ajungând in o noua tara, legile si sistemul sunt total schimbate. 

Pe lângă informare si prevenție pentru ca unii din romanii nostrii sa nu aibe probleme in noua tara, mai ieșim si pe front acolo unde sunt probleme. De exemplu, la abatoare, la curierat, la construcții si sa nu uitam de cel mai mare domeniu cu probleme si anume la îngrijirea de bătrâni.

Marile probleme ale celor care lucrează ca îngrijitori la domiciliu 

Îngrijirea de bătrânii la domiciliu, este un domeniu foarte dificil, pentru ca frauda fiscala, înșelăciunea, si minciuna începe chiar din Romania. Sa va dau un exemplu: Agentile de intermediere, mint in anunțurile lor ce le pun pe Facebook, pe olx sau alte platforme online, ca sa ofera loc munca, cu salariu, drum si asigurările plătite. In 90% din cazuri, îngrijitorii nu semneaza in Romania un contract de munca. Ajungand acolo prin transportul oferit de agentia de intermediere (si aici transportul este ilegal, pentru ca transportatorii nu au licenta de transport de persoane international), li se pune sa semneze un contract de intermediere in limba germana intre agentie si ingrijitor/ingrijitoare, un contract de ingrijire intre ingrijitor/ingrijitoare si pacient/famile si in plus, o imputernicire din care reiese, ca ingrijitor/ingrijitoare imputerniceste agentia de intermediere sa infinteze in numele ingrijitorului/ingrijitoarei un P.F.A.

Dupa cateva saptamani, cand ingrijitorului/ingrijitoarei ii vin primele scrisori de la instituțiile statului isi dau seama, ca ei nu ai nici salariu nici loc de muncă pentru ca ele sunt asa numite 'patroane'. Au firma si sunt responsabile pentru tot.

Inca o data doresc sa spun ca ma bucur ca dupa 28 de la revoluție, Ministerul Romanilor de Pretutindeni a initiat proiectul „Informare acasă! Siguranță în lume!" ce vine in sprijinul Romanilor de ai informa despre lucrurile importante pe care fiecare roman ar trebui sa le stie inainte de a pleca de acasa intr-o tara noua.

 

Rog pe toti Primarii, Consilieri, Profesori, ba chiar si pe femeia de servici, sa informeze neamurile, prietenii si pe cetatenii de care aud ca vor sa plece din Romania, sa ia legătura cu institutiile competente si sa se informeze despre ce ii asteapta in strainatate.

Nici noi din AEBS si nici Ministerul Romanilor de Pretutindeni nu ii putem informa pe toti cetatenii fara sprijnul vostru. Doar impreuna reusim ca aceste proiecte sa isi atinga scopul," a spus Erich Mocanu. 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel