Moment istoric: ultimii americani au părăsit Afganistanul, după un război de 20 de ani

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Putin a dat ordin armatei sale să înlesnească trimiterea unor combatanţi "voluntari" în Ucraina
Putin a dat ordin armatei sale să înlesnească trimiterea unor combatanţi "voluntari" în Ucraina

Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani, a anunţat luni Pentagonul. Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara.

"Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august, la orele 19:29 GMT”, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie, care conduce comandamentul central.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

„Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili care doresc să plece pot face acest lucru”, a adăugat generalul McKenzie.

În pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit.

"Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei pe care am vrut să îi evacuăm”, a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate „cu aproximativ 12 ore” înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport „până în ultimul moment”.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie care cuprinde „angajamentele” talibanilor în favoarea plecării „în siguranţă” a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără a solicita însă zona protejată evocată de Franţa.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că „se aşteaptă” ca talibanii să îşi respecte toate „angajamentele” asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea „în siguranţă” şi „ordonată” din Afganistan a „afganilor şi cetăţenilor străini”, după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel