Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: Cumularea pensiei cu salariul va fi făcută într-un SINGUR CAZ

Narcis Popa / 9 dec 2019, 16:24 Salveaza PDF Comentarii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, luni că ia în calcul varianta ca o persoană care are pensia sub nivelul salariului minim brut să poată cumula veniturile obținute din pensie și salariul provenit de la stat.

„Eu o să urc în consultare proiectul și nu vreau să afectez persoanele care au venituri mici și atunci îmi propun să mă gândesc în consultare cu partenerii sociali la o soluție care să nu îi afecteze pe aceștia. De exemplu, o variantă este să ne gândim la o soluție ca acolo unde pensia nu depășește salariul minim brut să nu afecteze această reglementare persoana respectivă și să poată să le cumuleze. Ne gândim la mai multe scenarii. Nu am luat o decizie în acest sens. Ne mai gândim să ne raportăm și la salariul mediu”, a spus ministrul. 

Violeta Alexandru a adăugat că în următoarele zile ar putea veni cu o propunere legislativă în acest sens.

„După consultările cu partenerii voi avansa o idee care să întrunească adeziunea mai multor părți”, a conchis demnitarul.

Ministrul Muncii a scris, duminică seara, pe pagina sa de Facebook, că peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să ajute pe cei care nu mai pot lucra.

„Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat. Oricum, pe legislația actuală (și sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi puțin activitatea. În toată Europa se simte o tendință de creștere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc și pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toți cei care vor să muncească. Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici”, mai scris ministrul.

Violeta Alexandru a dat asigurări că o asemenea măsură va respecta deciziile Curții Constituționale care a cerut să nu se afecteze drepturi, relatează Mediafax. 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy