Ministrul Florin Cîțu, anunț important despre ratele la bănci ale românilor: „Se amână. Vom adopta o OUG“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, a declarat, miercuri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Ministrul Florin Cîțu a declarat, meircuri, la Realitatea Plus, că amânarea se aplică pentru toate tipurile de credite şi pentru întreg sistemul bancar. Clienţii trebuie să solicite băncilor amânarea prin telefon care trebuie să confirme ulterior cererea via e-mail. Cîţu a mai precizat că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate.

„Soluția este gata și am negociat, am propus băncilor să mergem, totuși, până la 9 luni. Aici, fiecare cetățean va decide care este perioada pentru care vor să-și amâne ratele. Se va face la cerere și nu există niciun fel de restricționare. Nu este nevoie de certificat de stare de urgență, nu este nevoie de alte piedici. Doar ce care cred că nu pot face față în această perioadă și vor să-și amâne ratele la bancă, vor face o cerere la bancă. Detaliile vor veni într-o Ordonanță de Urgență pe care o voi propune mâine, în ședința de guvern", a afirmat Florin Cîțu, pentru Realitatea Plus.

„Cei care au rată la bancă și doresc să-și amâne ratele vor putea să facă o cerere – persoane fizice și persoane juridice – și, în baza acestei cereri, pot să beneficieze de o amânare a ratelor, pe o perioadă de până la 9 luni. Este propunerea mea din acest moment, discutată cu  BNR și cu sistemul bancar. A trebuit să ne asigurăm că, dacă se amână ratele pentru 9 luni de zile, sistemul bancar nu are probleme de finanțare. În acest moment știm sigur că o să funcționeze, dacă mergem pe această variantă", a mai spus Cîțu.

Toate băncile se aliniează cerinței Guvernului

 

„Este o OUG, deci este o discuție cu tot sistemul bancar. Reeșalonarea se va face pe o perioadă lungă de timp, poate pe tot restul creditului. Și statul intervine pentru susținere, veți vedea exact în forma finală. Nu ne gândim doar pentru aceste 9 luni de zile, vom ajuta și încă 12 luni după aceea, dar forma finală o veți vedea în OUG", a precizat ministrul la Realitatea PLUS.

Marţi seară, Florin Cîţu a anunţat că o soluţie este 90% agreată cu băncile şi BNR, ultimele detalii fiind în lucru. La acel moment, ministrul vorbea despre o amânare la plată mai mică, „mai aproape de şase luni decât de trei luni”.

„Aşa cum am anunţat, pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi (marţi - n.red.) a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii, o soluţie pe care o vom adopta joi în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă. Detaliile tehnice încă se pun la punct, dar o soluţie care va merge este amânarea ratelor pe o perioadă mai mare de starea de urgenţă. Eu vă spun că aici va fi implicat şi statul, dar nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. Exact cât va fi durata de amânare şi care vor fi condiţiile vom pune în ordonanţa de urgenţă. A trebuit să lucrăm la soluţia tehnică ca să cuprindă pe toată lumea această soluţie", a afirmat marţi seară Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, la Digi24.

BNR în ședință

 

El a spus că măsura aplică atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoaneje juridice, adăugând că nu e nevoie de niciun fel de hârtie doveditoare pentru amânarea plăţii ratelor, această formulă fiind adoptată pentru a nu crea probleme suplimentare de tip birocratic. Ministrul a subliniat că nu este vorba despre ştergerea ratelor ci doar despre o păsuire care se va extinde şi după perioada de urgenţă.

Marţi seară, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, întrunit în şedinţă de urgenţă, a clarificat normele pentru amânarea la plată a ratelor, BNR furnizând soluţia tehnică astfel ca băncile să nu fie nevoite să constituie provizioane pe sumele pe care nu le primeşte de la clienţi, iar astfel să nu le fie deteriorate situaţiile contabile.

Potrivit BNR, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

„Astfel, deşi definiţia stării de nerambursare presupune orice operaţiune de restructurare a unui credit şi trebuie asociată noţiunii de dificultate financiară, în situaţia unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operaţiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăţi financiare a debitorului. Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituţii bancare şi nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID 19, fără aplicarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcţie de valoarea garanţiei şi durata maximă a creditului de consum", arată banca centrală într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodată, BNR a luat o serie de decizii prin care permit băncilor să păstreze mai multe lichidităţi în contextul pandemiei în scop de sprijin pentru economia reală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel