Ministerul Finanțelor CONTRAZICE datele Eurostat care arată dezastrul economic din România

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Sursa foto: gov.ro
Sursa foto: gov.ro

Potrivit analizelor Ministerului de Finanţe (MF), deficitul bugetar al României are valoarea de 0,5% din PIB, nu de 4,5% conform studiului Eurostat. MF a comunicat că diferenţa procentuală este cauzată de modalitatea de calcul diferită şi că datele Eurostat nu pot explica valorile anuale.

"Este important de precizat faptul că valoarea comunicată de EUROSTAT, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB", informeză reprezentanţii ministerului într-un comunicat.

MF explică faptul că a utilizat metodologia de calcul naţională este diferită de cea a Sistemului European de Conturi (SEC). Acesta din urmă a utilizat metoda de angajamente şi a luat în considerare impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor.

"În datele publicate de EUROSTAT se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul I din anul 2018, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Așadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de așteptat o ajustare sezonieră pentru următoarele trimestrele din 2019, astfel încât sã se ajungã pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar", au adăugat reprezentanţii MF.

Astfel, Ministerul Finanţelor concluzionează că execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual, nu de 4,5%, aşa cum au prezentat cei de la Eurostat, transmite Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel