EXCLUSIV  Metoda "Elveția": Mii de români, PĂCĂLIȚI. Se PROFITĂ de disperarea lor

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Site-urile de specialitate din România sunt invadate zilnic cu sute de anunțuri care promit angajarea la fabrici de ciocolată sau napolitane din Elveția sau Olanda. Anunțurile sunt realizate în mod atractiv, pentru că multe persoane își doresc un astfel de loc de muncă.

Din păcate pentru cei care cad în această capcană, totul este o mare păcăleală. În timp ce unii doar încasează banii și eliberează facturi fictive, alți încheie contracte, după care mimează intermedierea. Sumele de bani plătite de români depășesc uneori suma de 600 de lei. Firmele care au listate zeci de numere de telefon, încasează banii și trec mereu la următoarea victimă.

Legea interzice însă în mod clar perceperea de comisioane pentru angajarea muncitorilor români în străinătate. Este vorba despre legea 232/2017 care spune în mod clar că "Activitatea de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate se efectuează în mod gratuit fără perceperea de la aceştia de comisioane, tarife sau taxe."

Unele anunțuri foarte prost concepute și arată că așa zișii intermediari nu au habar de nimic: în anunțurile șarlatanilor, salariile din Elveția sunt exprimate în euro, iar moneda națională este francul elvețian.

 (w670)

Laura Pavel din Târgoviște s-a dus cu prietenul ei la o firma care urma să facă intermedierea, la Sibiu. Acolo a avut surpriza să constate că, de fapt, sediul era un apartament într-un bloc de locuințe. A plătit 1.360 de lei pentru ca firma respectivă să-i obțină un loc de muncă la o fabrică de ciocolată din Elveția. Din păcate, cei doi au rămas și cu banii luați și fără loc de muncă.

Laura Pavel pentru Știridiaspora.ro:

Am sunat la un numărul listat într-un astfel de anunț și am fost programați, atât eu cât și prietenul meu, la sediul din Sibiu, anul trecut în luna februarie. Mi s-a spus că trebuie să plătim o taxă pentru dosar, adică pentru tradus actele, de 680 lei de persoană.

Am ajuns, am sunat la numărul de telefon, a ieșit o fată cu capul pe geam de la etajul 3 și când ajung la ușa, aceasta era încuiată. În cele din urmă, ne-a deschis un bărbat. Am intrat în “birou”, am completat o serie de formulare cu ce am muncit, ce studii avem, etc Ne-au spus că la firma de mezeluri din Austria pentru care aplicasem, anunț similar cu cele la fabricile de ciocolată, nu mai sunt locuri. Ni s-a dat un bon contract de mediere și ne-au rugat să așteptăm un apel de la ei.

Vezi și: Germania: S-a TERMINAT cu șmecheriile românilor care își exploatează conaționalii. Decizia INSTANȚEI

După o săptămână am sunat insistent, însă fără răspuns. Nu ne-au răspuns nici la emailuri. Într-un final, ne-au spus că nu mai sunt locuri și sa așteptăm pentru o altă companie.

Cu puțin înainte să se încheie o lună, am primt un plic cu așa-zis răspuns de la șeful lor. Ne-au fost transmise 3 oferte în Anglia, Olanda sau Germania. Am trimis un email și le-am spus că vrem în Olanda, urmând sa vorbim la telefon a doua zi. De atunci, până în aceste moment, nimeni a mai raspuns la telefon sau email.

(w670)

Reporter: Ați sunat la poliție?

Am sunat și ne-au luat la rost că n-am sunat în termen de maxim 30 de zile.

Am încercat și noi să contactam respective firmă la numărul de telefon precizat, însă în zadar. Victima ne-a povestit însă că pe biroul firmei existau cel puțin 20 de telefoane mobile.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel