Mesajul premierului Ciucă, la 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Valorile Uniunii Europene trebuie să reprezinte punctul de gravitație al acțiunilor noastre prezente și viitoare, declară premierul Nicolae Ciucă în alocuțiunea sa la ședința solemnă comună a Parlamentului României dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

„Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetățenilor noștri. De asemenea, a fost o perioadă în care am înțeles importanța și am susținut o Uniune Europeană puternică, solidară, coezivă. România și-a dorit să intre în Uniune și a fost primită ca urmare a voinței românilor, care și-au dorit democrație, libertate, economie de piață, atunci când au ieșit în stradă pentru a răsturna regimul totalitar comunist.

Uniunea Europeană se află astăzi într-un moment definitoriu al existenței sale dacă privim experiența recentă determinată de pandemia de Covid-19 sau ambițiile legate de tranziția ecologică și digitală. Aș putea spune că este un moment important nu doar pentru relansarea proiectului european după dificultățile generate de criza sanitară, ci și un context de turnură către ceea ce va trebui să fie Europa viitorului: conectată, ecologică, inovatoare. Sunt profund convins că acest semestru al Președinției franceze a Consiliului UE va contribui la consolidarea inițiativelor noastre comune necesare creșterii rezilienței Uniunii Europene și pregătirii acesteia pentru economia viitorului”, se arată în mesajul premierului.

15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

 

Potrivit prim-ministrului, anul acesta a început cu o serie de evoluții îngrijorătoare în vecinătatea Uniunii Europene: „suntem martorii unui narativ pe care îl credeam o manifestare a secolelor trecute: sfere de influență, negarea dreptului suveran al statelor de a își alege alianțele din care doresc să facă parte. Aceste atitudini, declarații și posturi de forță ne confirmă, o dată în plus, două lucruri. În primul rând, stabilitatea, prosperitatea și securitatea României sunt garantate prin apartenența noastră la UE și NATO. În al doilea rând, unitatea și solidaritatea europeană și transatlantică sunt unica opțiune viabilă pentru a putea gestiona eficient provocările și a valorifica oportunitățile. Uniunea și parteneriatele sunt răspunsul!”.

Uniunea Europeană a fost o opțiune fără echivoc a cetățenilor români, confirmată prin orientarea pro-europeană constantă a opiniei publice, afirmă Ciucă: „înainte de aderarea la UE, această opțiune europeană reflecta dorința românilor de a fi parte a spațiului de valori și prosperitate al Uniunii. După aderare, europenismul României a fost consolidat de experimentarea directă de către cetățeni a beneficiilor concrete ale apartenenței la UE. Expertiza și finanțarea europene şi-au pus indisolubil amprenta în aproape toate domeniile economice, fie că vorbim despre proiecte de reabilitare şi infrastructură la nivel local sau regional, despre susținerea dezvoltării şi modernizării agriculturii românești sau despre participarea la proiecte de cercetare. Mai mult decât atât, milioane de români lucrează, învață ori își petrec vacanțele în alte țări din Uniunea Europeană. Majoritatea exporturilor românești sunt operate către state membre UE. Piața Unică europeană este deschisă antreprenorilor români, care beneficiază de acces liber și sprijin acordat prin finanțările europene. Tinerii români participă intens în schimburile universitare finanțate prin programele Erasmus”.

PIB-ul României s-a triplat în 15 ani

 

Prim-ministrul susține că, după aderarea la UE, Produsul Intern Brut al României s-a triplat (2006 - 342,7 miliarde lei, 2021 - 1.190 miliarde lei), iar PIB -ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare (2006 - 16.170 lei, 2021 - 61.368 lei).

„În calitatea sa de membru al Uniunii Europene, România nu este numai beneficiar al prosperității economice generate de cadrul european, ci are astăzi șansa de a contribui direct la conturarea politicilor europene și la construcția unui viitor al Uniunii. Dezbaterile în desfășurare din cadrul Conferinței privind viitorul Europei ne confirmă că cetățenii români, la fel ca majoritatea cetățenilor europeni, doresc mai multă Europă și mai multă convergență în dezvoltarea sa. Unitatea în protejarea valorilor europene, în promovarea elementelor fundamentale ale democrației și statului de drept în Uniune și în vecinătatea acesteia, este esențială pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor.

De asemenea, obiectivele vizând o Uniune mai puternică pot fi atinse doar prin manifestarea unei veritabile solidarități și unități europene. La 15 ani de la aderarea la UE avem o nouă perspectivă determinantă pentru viitorul României. Avem oportunitatea de a recupera în dezvoltarea de infrastructură care să asigure conectarea fizică a României la rețelele de transport europene. Avem șansa unor progrese importante în sfera digitalizării, a educației și pentru oferirea unor servicii de sănătate de calitate. Avem și posibilitatea de a avansa către decarbonizarea economiei, prin investiții în tehnologii cu emisii reduse de CO2. Într-adevăr, prin aceste reforme și investiții România poate să garanteze o dezvoltare incluzivă, de care să beneficieze pe termen mediu și lung toți românii, indiferent dacă locuiesc în zonele urbane sau rurale, în oricare parte a României.

În același timp, avem datoria să ne asigurăm că aceste schimbări sunt implementate de o manieră echilibrată și justă, cu luarea în considerare a realităților și provocărilor cu care se confruntă astăzi cetățenii noștri. Pentru a implementa reforme și investiții, România va beneficia, în perioada 2021-2027, de aproape 80 de miliarde de euro prin intermediul celor două mari instrumente agreate la nivelul Uniunii Europene: bugetul multianual pe 7 ani (2021-2027), respectiv Planul European de Redresare/ Next Generation EU (NGEU)”.

„România a confirmat că are maturitatea necesară de a susține, promova și ghida Uniunea în atingerea obiectivelor sale strategice“

 

Acțiunea României în plan european va continua să fie ghidată de respectul deplin pentru statul de drept, pentru principiile și valorile înscrise în Tratatele UE, ca piloni de bază ai Uniunii, precum și pentru dreptul european, în general, declară Ciucă.

„Participarea directă la UE, în calitatea de stat membru, ne-a reconfirmat și faptul că solidaritatea şi unitatea sunt un parcurs cu dublu sens. Prin exercitarea Președinției Consiliului UE în 2019, România a confirmat că are maturitatea necesară de a susține, promova și ghida Uniunea în atingerea obiectivelor sale strategice. Declarația de la Sibiu a reușit, de asemenea, sa contureze liniile strategice pentru evoluția Uniunii, confirmând ambiția pentru a avansa proiectul european.

În egală măsură, pregătirea pentru aderarea la Spațiul Schengen, ca și obiectivul de integrare în Zona Euro, sunt contribuții directe la aprofundarea integrării europene. România continuă să rămână angajată în sprijinirea activă a obiectivului de consolidare a Uniunii Europene. Aceasta este şi o așteptare confirmată în cursul dezbaterilor recente la nivel național în contextul Conferinței privind viitorul Europei, care evidențiază nevoia de unitate si convergență în UE. Este imperativ să răspundem așteptărilor cetățenilor prin inițiative și soluții concrete, la nivel european.

Acest lucru mă determină să reamintesc aprecierile europene ale lui Robert Schuman, părinte fondator al Europei unite și ministru de externe al Republicii Franceze: <Lecțiile dure de istorie m-au învățat [ ...] să mă feresc de improvizațiile pripite, de proiectele prea ambițioase; dar m-au învățat și că atunci când o judecată obiectivă, matură, bazată pe realitatea faptelor și a interesului superior al oamenilor, ne conduce la inițiative noi, chiar revoluționare, este important – chiar dacă acestea contravin obiceiurilor consacrate, antagonismelor seculare și vechilor rutine – să rămânem fermi și să perseverăm>”, se arată în alocuțiunea prim-ministrului.

Ciucă: „Traversăm provocări fără precedent“

 

Conform lui Nicolae Ciucă, forța Uniunii Europene și a României, ca stat membru, este determinată și de capacitatea sa de a-și proiecta valorile și de a consolida parteneriatele în vecinătatea sa: „ca stat care valorifică experiența propriei aderări la Uniune, suntem pregătiți să acționăm în continuare pentru a transmite mai departe valorile și principiile europene în vecinătatea noastră, către partenerii noștri care au făcut o opțiune strategică solidă, pe calea reformelor și a proceselor de modernizare europeană. În egală măsură, sunt convins că UE și statele sale membre trebuie să continue să lucreze cu partenerii strategici – state și organizații, cu care avem în comun valori și cu care împărtășim obiectivul unei societăți echitabile și durabile, fundamentată pe democrație, drepturile omului, stat de drept și economie de piață.

Avem nevoie de aceste parteneriate, inclusiv pentru a capacita Uniunea să proiecteze mai departe modelul său de dezvoltare, care a generat prosperitate şi stabilitate mai mult de 50 de ani şi care continuă să rămână valid. În concluzie, parcurgem momente istorice din toate punctele de vedere: tehnologic, social, securitar. Traversăm provocări fără precedent, fie că vorbim de pandemie sau de impactul transformărilor digitale. Prezentul necesită o atenție particulară, pentru că ne definește viitorul. În același timp, trebuie să învățăm din erorile trecutului pentru a creiona un viitor mai bun, iar Uniunea Europeană are forța intrinsecă de a asigura o perspectivă de creștere și stabilitate pentru generațiile viitoare.

Pentru aceasta, avem nevoie de aportul tuturor statelor membre UE, de unitate și solidaritate. Însă, mai cu seamă, este nevoie de păstrarea valorilor democratice ale Uniunii, care sunt fundamentul păcii, securității și prosperității noastre comune. Acest lucru nu trebuie uitat. Valorile Uniunii trebuie să reprezinte punctul de gravitație al acțiunilor noastre prezente și viitoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel