Merkel, apel la curaj în faţa COVID-19: "Trebuie să avem din nou curajul de a merge pe noi căi"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Cancelarul Angela Merkel le-a cerut germanilor, cu ocazia împlinirii a 30 de la reunificarea ţării, să demonstreze acelaşi "curaj" în faţa pandemiei de coronavirus ca în timpul căderii regimului est-german, relatează AFP.

 

"Ştim că astăzi trebuie să avem din nou curajul de a merge pe noi căi din cauza pandemiei" de COVID-19, a afirmat lidera conservatoare la Potsdam, la sud-vest de Berlin, unde au loc ceremoniile dedicate acestei date. "Le-a trebuit mult curaj oamenilor în fosta Germanie de Est care au ieşit în stradă, care au lansat revoluţia paşnică" în toamna anului 1989, a adăugat ea într-o scurtă alocuţiune.

Preşedintele Republicii, Frank-Walter Steinmeier, a insistat la rândul său asupra mândriei pe care o pot simţi germanii, "aceşti norocoşi în mijlocul Europei", la 30 de ani după Reunificare. "Nicio pandemie nu ne poate opri!", a adăugat el, în timp ce aceste ceremonii se desfăşoară într-o mare sobrietate din cauza restricţiilor legate de epidemie. Evocând această Reunificare, şeful statului s-a entuziasmat:"Ce şansă! Ce performanţă! Avem dreptate să fim mândri de acea zi". "Da, noi trăim în cea mai bună Germanie care a existat vreo dată", a exclamat el. 

Anterior, cancelarul şi preşedintele Bundestagului (camera deputaţilor), Wolfgang Schäuble, luaseră parte la o slujbă religioasă în biserica Sf.Petru şi Pavel din Potsdam. Doar 130 de persoane au fost autorizate să intre în biserică pentru a se respecta măsurile de distanţare fizică impuse de pandemia de COVID-19. La mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului, în 9 noiembrie 1989, Germania şi-a regăsit unitatea acum 30 de ani. Data de 3 octombrie este de atunci sărbătoare naţională în Germania. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel