Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, despre rezoluția PE privind tezaurul românesc: ”Este o obrăznicie”

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Foto: Dmitri Medvedev / Sursa: X @@MedvedevRussiaE
Foto: Dmitri Medvedev / Sursa: X @@MedvedevRussiaE

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, actualmente vicepreședinte al Consiliului Securității, și-a exprimat indignarea față de rezoluția adoptată de Parlamentul European referitoare la returnarea aurului românesc păstrat în Rusia în perioada 1916-1917.

Medvedev a calificat rezoluția drept "obrăznică", afirmând că Uniunea Europeană "nu poate fi decât trimisă la dracu". Acesta a adus în discuție rezervele de aur ale Federației Ruse înghețate de către Occident și a acuzat UE că "a furat" active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari, în timp ce acum cere restituirea aurului către București.

Rusia a iertat o datorie uriașă României

 

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut că Moscova nu doar că a returnat deja aurul către București, dar și i-a iertat o datorie uriașă, depășind valoarea aurului trimis. Această reacție vine în urma unei rezoluții adoptate de Parlamentul European, care solicită Rusiei să restituie integral tezaurul național al României, considerat a fi fost ilegal însușit de către Rusia.

În timpul reacției sale, Medvedev a calificat liderii europeni drept "niște idioți și niște papă-lapte neînsemnați", acuzându-i că prin sprijinirea cererilor Bucureștiului au surprins din nou. El a argumentat că aurul a fost naționalizat de autoritățile sovietice în 1918, ca urmare a "purtării proaste" a României, relatează Agerpres. 

„UE încearcă să atribuie Rusiei datorii inexistente” 

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să atribuie Rusiei datorii inexistente, afirmând că România, fost aliat al lui Hitler, utilizează platforme europene pentru a-și îmbunătăți situația economică. Ea a menționat că datoriile României către Rusia și URSS se ridică la aproximativ 1.365-1.665 de tone de aur, iar Rusia a returnat deja aproape întregul aur românesc și alte bunuri de valoare în timpul relațiilor sovieto-române.

"România - fost aliat al lui Hitler - utilizează platforme rusofobe, ca de exemplu Parlamentul European, gata de orice manifestare rusofobă, pentru a ne atribui datoriile sale fantomă vechi de un secol, aparent cu scopul de a-şi îmbunătăţi situaţia deplorabilă din economia naţională pe fondul grevelor fermierilor în toată ţara", a precizat Maria Zaharova într-o postare pe contul său de Telegram.

Zaharova declară că toate datoriile României către Federaţia Rusă şi URSS, conform experţilor, se ridică la aproximativ "1.365-1.665 tone de aur, adică de 20-25 de ori valoarea întregii rezerve de aur a României trimisă în Rusia în anii 1916-1917", conform agenţiei de presă TASS.

În plus, afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, "Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române". "În special, (preşedintele Republicii Socialiste România în anii 1974-1989, Nicolae) Ceauşescu scria în jurnalele sale că 80% din rezervele regale au fost repatriate în România în 1948-1949", a afirmat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel