Mediplus vrea să cumpere farmaciile Richter. Consiliul Concurenței analizează cererea 

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Mediplus Exim intenţionează să preia Gedeon Richter Farmacia SA şi Pharmafarm SA.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, Gedeon Richter Farmacia SA activează pe piaţa comerţului cu amănuntul de produse farmaceutice şi parafarmaceutice şi operează, la nivel naţional, 94 de farmacii.

Pharmafarm SA este o companie prezentă pe piaţa comerţului cu ridicata al produselor farmaceutice şi parafarmaceutice.

Mediplus Exim SRL este activă pe piaţa comerţului cu ridicata de produse farmaceutice şi parafarmaceutice şi face parte din grupul controlat de Penta Investments Limited, un grup specializat în investiţii pe termen lung. În România, grupul Penta operează farmaciile "Dr. Max" şi "Sensiblu".

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, iar instituţia va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege, relatează Agerpres. 

 

vezi și

Farmaciile atrag atenția că lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii 

 

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a atenţionat, luni, asupra lipsei de pe piaţă a antibioticelor, în special a celor pentru copii, şi a solicitat autorităţilor să rezolve această situaţie "gravă".

"Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva", a declarat preşedintele asociaţiei, Cristina Pavel, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Potrivit acesteia, pacienţii "de foarte multe" ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

"Probabil, dacă situaţia nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă. Autorităţile trebuie să fie informate şi trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice", a explicat Cristina Pavel.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a transmis că, dacă situaţia nu este rezolvată, se poate ajunge la efecte "importante" în sănătatea copiilor pe termen lung.

"Un alt produs care lipseşte în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantităţile sunt insuficiente pentru nevoia pacienţilor, iar de multe ori farmaciile sunt condiţionate de achiziţionarea altor produse pentru a putea procura carbamazepina", a completat Pavel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel