Medicul Liviu Ungureanu explică cum a luat foc salonul ATI de la Piatra Neamţ: "Costumul asistentei s-a aprins şi apoi s-a propagat"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Medicul Liviu Ungureanu, şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, prezintă versiunea reconstituită din mărturiile celor implicaţi a evenimentelor care au cauzat tragedia cu zece morţi.

 

Într-un interviu realizat de Recorder, medicul susţine că a ajuns în spital la scurt timp după incendiu şi a stat de vorbă cu asistentele si cu medicii care se aflau în salon la momentul izbucnirii focului. Ungureanu explică de la ce a pornit focul, de ce au fost mutaţi pacienţii pe un alt etaj cu câteva ore înainte de incendiu şi cât de greu este să-ţi faci meseria într-un spital judeţean ale cărui corpuri de clădire sunt construite în 1974, respectiv 1925.

Acesta spune că "dacă era un incendiu localizat, ceva mic, măcar jumate din ei aveam timp să-i scoatem, dacă nu chiar pe toţi" şi că "totul s-a produs în câteva minute, doua-cinci-şapte minute, nu ştie nimeni exact". "În secţia ATI erau de gardă doi medici, opt asistenţi şi încă patru infirmieri. In salonul in care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, doua asistente si un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo - nu ştiu şigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur - se pregătea să pună un cateter central sau sa intubeze un pacient.

S-a întâmplat totul foarte repede, am înţeles ca s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era in proximitate a luat foc si de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat si lui foc costumul si s-a retras. S-a repliat spre baia care este in afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la suta din corp, pe zona fata anterioara, de la gat in jos, torace, abdomen, puţin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele si in al doilea rand a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienţi. Dar n-a mai avut timp. A venit si colegul celalalt, care făcea vizita pentru salonul celalalt, a încercat şi el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic", a spus medicul, potrivit sursei citate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel