EXCLUSIV  Medic român din Elveția: "Când eram în România asistenta cumpăra din banii ei... A țipat la mine" 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Georgiana Mănăilă, un medic român stabilit în Elveția a vorbit despre sistemul sanitar din România și a relatat câteva "pățanii" care au făcut-o să se orienteze către o altă țară. 

Georgiana Mănăilă a practicat medicina în Franța și România, iar acum profesează în Elveția. Își aduce aminte că la un moment dat, într-un moment al reîntoarcerii în România la un spital de stat, a vrut să tragă la imprimantă un document pentru externarea unui pacient. A avut neplăcuta surpriză să constate că imprimanta de pe secția ei nu merge. Mai mult decât atât, în momentul în care a coborât un etaj pentru a imprima foile la o altă imprimantă, o asistentă a țipat foarte tare la ea și a certat-o pentru că a îndrăznit să folosească aparatul de pe secția ei. 

"Vreau să vă spun o pățanie a mea în momentul în care m-am întors din Franța o perioadă în România și apoi am plecat din nou. M-am întors la un spital din București, dar nu vreau să-i dau numele. Am vrut să fac o externare la un moment dat și să o imprim ca să o dau pacientului. N-aveam sau nu mergea imprimanta pe secția respectivă și am coborât un etaj mai jos ca să intru pe un calculator să pot printa. M-am dus și am printat și în acel moment a început să zbiere la mine că ce caut aici: n-ai voie să imprimi aici, pe foile astea, mi-a zis. M-am gândit care era problema că e același spital. De fapt, secția nu avea foi, iar femeia aia cumpărase foile din banii ei ca să aibă pe secția ei... să poată să printeze bonurile de analize. Am înțeles abia mai târziu de ce a țipat la mine. Mi se pare inacceptabil să nu ai foi. Atunci am zis: ok, m-am întors dar plec, nu mai stau," a povestit Georgiana Mănăilă la emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica. 

"Este o problemă cu finanțarea spitalelor"

 

Georgiana Mănăilă spune că în acest moment medicii români sunt plătiți bine, dar aceștia ajung frustrați acasă pentru că nu-și pot face meseria așa cum vor din cauza slabei finanțări a sectorului. 

"Nu salariul este motivul pentru care pleacă salariile din România. Problema e cu finanțarea spitalelor. Te duci acasă stresat și frustrat. Ăsta e cuvântul cheie "frustrat". Vreau să subliniez că nu este o regulă pentru spitalele din România. Nu vreau să generalizez, dar sunt anumite momente în care te întâlnești cu așa ceva. Poți sa fii genul de persoană care spune că n-am foi, asta e, n-ai foi, nu faci nimic și pleci acasă. 

(...)

La spitalele private e alt gen de management. Ei se concentrează foarte mult pe partea financiară că așa e la privat. Mă aștept ca la privat să fie o parte de secretariat și personal auxiliar mai bine dezvoltat," a mai spus Georgiana.

Vezi video complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel