Mărturisirea șocantă a Alexandrei, care a fugit din calea războiului: ne ucid copiii, mamele, tații

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mărturisirea șocantă a Alexandrei, care a fugit din calea războiului - ne ucid copiii, mamele, tații
Mărturisirea șocantă a Alexandrei, care a fugit din calea războiului - ne ucid copiii, mamele, tații

Alexandra, o tânără care a ajuns la granița dintre Ungaria și Ucraina, fugind din calea războiului, povestește ororile pe care le-a trăit, ce când a început invazia rusă asupra țării sale.

Refugiații ajung la granița ucraineană-ungară nu numai din Transcarpatia, ci și din restul Ucrainei. Alexandra a scăpat și ea de război. El spune că granițele sunt pline de ucraineni și că va urma un al doilea val de refugiați.

„Granițele sunt pline de ucraineni, care fug din calea războiului. Va fi un al doilea mare val de refugiați în aceste zile pentru că vrem să-i salvăm pe toți, cei care sunt încă blocați în marile orașe din Ucraina”, a spus Alexandra în lacrimi, jurnaliștilor de la metropol.hu.

„Nu știm ce zi este sau câte săptămâni au trecut. Numărăm doar câte zile de când a început războiul în Ucraina. Oamenii mor. Ne bombardează orașele, ne ucid copiii, mamele, tații, membrii familiei și prietenii noștri”, spune femeia refugiată.

„Nu știu câte generații sunt necesare pentru a uita toate acestea”, adaugă Alexandra, care îi mulțumește lui Dumnezeu pentru că este în viață. 

Femeile din Ucraina care au luat armele pentru a-l învinge pe Vladimir Putin au transmis liderului de la Kremlin: „Ne-ați ucis copiii – acum veți plăti”. Multe femeii se află în prima linie, luptând cu armata rusă în estul țării, sfâșiate de război.

 

Femeile din Ucraina au pus mâna pe arme și avertizează soldații ruși: Ne-ați ucis copiii, acum veți plăti 

 

Mii de ucraineni civili învață cum să tragă cu puști de asalt AK-47. Alții fac plase de camuflaj și ajută la îngrijirea celor 2,3 milioane de refugiați, alungați din casele lor. Este un efort incredibil al tuturor și unul în care femeile au încredere că pot contribui la înfrângerea trupelor ruse invadatoare.

Oficialii ucraineni au publicat, săptămâna aceasta, fotografii ale unora dintre femeile soldate din unitățile, aflate în prima linie pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.  „Desigur că femeile în prima linie în tot estul Ucrainei. Luptăm lături de bărbați și participăm mereu la luptă”, a povestit, pentru The Sun, una dintre femeile care slujesc în estul marcat de bătălii. 

În Lviv, în vestul îndepărtat, Kate Matchyshyn, în vârstă de 33 de ani, nu visase  niciodată să se alăture armatei, dar acum face un antrenament pentru a mânui arma, inclusiv cum să tragă, să reîncarce și să curețe un AK-47.

În urmă cu câteva săptămâni, principala ei preocupare era să-și dezvolte afacerea de terapie prin masaj, dar acum a fost merge la un centru pentru veterani, condus de femei, numit Warriors House.

 

„Fiecare persoană trebuie să știe cum să folosească o armă, inclusiv femeile”

 

„Bineînțeles că a trebuit să ma antrenez. Da, sunt capabilă să ucid pe cineva. Este un lucru foarte pentru o femeie și nu m-am gândit niciodată că va trebui să o fac vreodată. Dar am fost forțați de Rusia să ne antrenăm pentru un lucru atât de groaznic. Rușii ucid copii ucraineni, așa că femeile ucrainene vor face ceea ce trebuie să facă pentru a-i proteja. Suntem la fel ca femeile de oriunde în lume. Toate femeile au un instinct de protecție față de copii și asta vom arăta în fiecare zi. Femeile ucrainene sunt puternice, iar Putin va afla cât de puternice. Ne-a ucis copiii și așa îl vom face să plătească”, a declarat Kate Matchyshyn.

Aproximativ 40 de localnici trec zilnic prin antrenamentul cu arme la centrul unde femeia de afaceri Bohdana Ostapyk, în vârstă de 23 de ani, ajută la coordonarea sesiunilor.

Înainte de război, ea și-a condus propria ei firmă de relații publice în Kiev, cu 14 clienți în domeniul mașinilor agricole. Dar compania s-a prăbușit, toți clienții ei, cu excepția unuia, au renunțat la contracte, iar ea s-a mutat acasă la Lviv pentru a ajuta la război.

„Războiul s-ar putea termina în câteva săptămâni sau s-ar putea să continue ani de zile și, dacă acesta este cazul, fiecare persoană trebuie să știe cum să folosească o armă, inclusiv femeile”, povestește Bohdana Ostapy

 

„Când războiul se va termina și vom câștiga, vom merge în vacanță  în Crimeea” 

 

În ciuda îngrijorării lor, femeile din Lviv refuză să fie speriate. Într- clădire, din secolul al XVI-lea, cunoscută la nivel local sub numele de Turnul Pulberei, Bohdana Symiakevych, lector universitar, în vârstă de 25 de ani, coordonează o operațiune la scară industrială de fabricare a plaselor de camuflaj.

Ea se ocupă de 500 de voluntari care sortează tone de material donat de fabrici, le rup în fâșii și apoi le leagă de plase de grădină din plastic pentru a face plase, pe care Armata le folosește pentru a ascunde tancurile.

 „Facem în jur de 30 de plase într-o zi. Acesta este un moment cu adevărat dificil pentru țară, dar toți ucrainenii vor fi puternici. Putem fi puternici pentru că avem sprijinul restului lumii”, a transmis Bohdana. 

În ciuda traumei zilnice cu care trebuie să se confrunte acum ucrainenii, ei reușesc totuși să păstreze simțul umorului: „Avem o glumă că, atunci când războiul se va termina și vom câștiga, vom merge în vacanță  în Crimeea”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel