Marea Britanie rămâne fără ouă. Se extinde raționalizarea în supermarketuri

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Marea Britanie rămâne fără ouă. A început raționalizarea în unele supermarketuri
Marea Britanie rămâne fără ouă. A început raționalizarea în unele supermarketuri

Regatul Unit este din nou în strânsoarea unei crize a aprovizionării. Cu această ocazie, spre deosebire de 2019, produsul afectat a fost ouăle și a dus la raționalizare în supermarketuri. Marile lanțuri englezești au fost nevoite să atârne afișe prin care îi informează pe clienți că vor putea cumpăra doar un număr limitat de ouă, potrivit BBC și Financial Times.

Această criză pe care o trăiește Marea Britanie de la jumătatea lunii noiembrie se datorează mai multor factori: cel mai mare focar de gripă aviară din țară, probleme de aprovizionare din cauza costului ridicat de producție și războiul din Ucraina, principalul exportator de porumb, grâu și orz.

 

Gripa aviară

 

Cel mai mare focar de gripă aviară din Marea Britanie este unul dintre principalele motive pentru această penurie. Peste 2,3 milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate în ultimele două luni, a raportat Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra).

În ciuda acestui fapt, Andrew Opie, director de alimentație și sustenabilitate la BRC (n.r. - British Retail Consortium, asociație comercială pentru întreprinderile de vânzare cu amănuntul din Regatul Unit), explică presei britanice că supermarketurile au lucrat astfel încât să nu afecteze vânzarea ouălor.

„În timp ce gripa aviară a perturbat aprovizionarea unor game de ouă, comercianții cu amănuntul sunt experți în gestionarea lanțurilor de aprovizionare și lucrează din greu pentru a minimiza impactul asupra clienților”, a spus el pentru BBC.

 

Probleme de aprovizionare

 

Salariile mici plătite fermierilor împreună cu costurile ridicate de piață se adaugă problemei. Nereușind să atingă un minim pentru a acoperi costul proviziilor, mulți fermieri au abandonat sau au redus agricultura la aproximativ 38 de milioane de găini, în creștere față de 44 de milioane anul trecut, potrivit Asociației Producătorilor de Ouă din Marea Britanie.

„Industria ouălor din Marea Britanie se confruntă de ceva timp cu presiuni fără precedent. Costurile în creștere cu care s-au confruntat producătorii în ultimul an au făcut ca mulți să nu mai aibă de ales decât să oprească producția”, a spus Andrew Joret, președintele British Egg.

Fermierii britanici se plâng de creșterea costurilor aprovizionării și materiilor prime, care au crescut cu 90% din 2019, potrivit National Farmers Union. Această creștere a costului vieții, pe de altă parte, nu s-a tradus în prețurile pe care supermarketurile le plătesc fermierilor, conform celor spuse de ei pentru Financial Times.

Prețul de vânzare al oului a înregistrat, de asemenea, o creștere de aproximativ 45%, dar fermierii au primit „5 până la 10% din această sumă”.

Prețurile de vânzare cu amănuntul la ouă au crescut cu 23,1% de la an la an, dar costurile au crescut și ele, potrivit The Financial Times. Costul de producție al unei duzini de ouă în decembrie 2021 a fost de 111,31 lire sterline (128,86 euro), pe de altă parte, la aceeași dată a acestui 2022 se ridică la 135,89 lire sterline (157,31 euro). Prețul unei duzini de ouă a crescut și el cu aproximativ 15%: a trecut de la 90,8 lire (105,11 euro) în decembrie 2021 la 109,76 lire în acest 2022 (127,06 euro).

La rândul lor, supermarketurile au lansat raționalizarea acestui produs pentru a face față penuriei. Lanțurile mari precum Lidl, Tesco, Morrisons și Ocado au limitat achiziția la două și trei cutii de persoană. Sainsbury's, unul dintre cele mai populare supermarketuri din Regatul Unit, nu face această limitare, deoarece a importat produsul din Italia, ceea ce a generat mari critici din partea sectorului britanic de ouă.

 

Războiul ucrainean

 

Războiul din Ucraina a avut și el un impact indirect asupra acestei crize. Atât Kievul, cât și Moscova sunt mari producători de porumb, grâu și orz , baza hranei pentru pui, așa că această penurie agravează problema.

„Înțelegem dificultățile că creșterea costurilor pentru hrana și energia din ultimul an, combinată cu focarul de gripă aviară, cauzează probleme fermierilor și lucrăm cu industria pentru a monitoriza piața ouălor”, a spus Defra.

Inflația a jucat, de asemenea, un rol important în creșterea prețului ouălor. Cele mai recente date de la BRC au dezvăluit că este acum la 12,4% în acest noiembrie, comparativ cu 11,6% în octombrie anul trecut.

 

Când se va termina această criză?

 

În ciuda faptului că se preconizează că va fi o criză de scurtă durată, există multipli factori externi precum războiul din Ucraina sau creșterea prețurilor care înseamnă că această penurie poate dura în timp.

Andrew Joret, președintele British Egg, a comunicat că acest deficit se va încheia atunci când fermierii vor putea produce în siguranță. „Fermierii au nevoie de asigurarea că pot produce ouă fără teama de a se opri și suntem încrezători că livrările vor reveni la normal atunci când presiunile costurilor se vor diminua”.

Secretarul pentru Mediu, Therese Coffey, a declarat că se așteaptă să mai fie disponibile aproape 40 de milioane de pui, așa că este încrezătoare că „această dificultate de aprovizionare pe termen scurt” poate fi depășită. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel