Marea Britanie, cea mai mare piaţă de sclavie sexuală din UE, spun anchetatori români

Andreea Cosma |
Data publicării:

Mii de adolescente românce sunt ademenite sau forţate într-o spirală periculoasă de către traficanţii de persoane, care au reţele extinse în toată Europa. Investigaţiile autorităţilor române arată că Marea Britanie a devenit cea mai mare piaţă din Europa pentru sclavii sexuali.

Fete cu vârste fragede, de la 10 şi 11 ani sunt "exportate" prin ţări din UE şi uneori ajung pe mâna proxeneţilor vândute chiar de către părinţii lor, într-o manieră medievală, spune Iana Matei, fondator "Reaching Out Romania", citată de eutimes.net.

Citeşte şi: Franţa. 200 de jandarmi, mobilizaţi pentru o reţea de proxeneţi români. Au avut nevoie de luni întregi să-i prindă

Iana Matei a înfiinţat un adăpost pentru victimele traficului uman. Susţuine că nu e nicio surpriză faptul că cele mai multe victime provin din zone rurale, unde aproape 70% din populaţie trăieşte în sărăcie.

Iana povesteşte cum multe dintre victime au reuşit să scape din mâinile traficanţilor, chiar sub ameninţarea torturii sau a morţii. Aceştia le ţineau sub control şi din punct de vedere psihologic, ştiind că acestea au probleme acasă, nu au venituri şi au posibilităţi mici să îşi găsească un loc de muncă.

 

Marea Britanie, prinipala destinaţie a sclavilor sexuali

 

Iana a mai dezvăluit că centrul său a fost de multe ori ţinta atacurilor din partea traficanţilor care îşi voiau victimele înapoi. Aceştia se izbeau cu maşinile de porţi şi încercau să transmită mesaje fostelor sclave prin lasere. Însă spune că nu se teme de aceste intimidări şi că va continua să ajute victimele sclaviei sexuale, aşa cum face de 20 de ani încoace.

Aceasta susţine că este nevoie de o reforma la nivelul întregului sistem ca victimele să fie într-adevăr protejate.

Citeşte şi: Madrid. O româncă, SPAIMA prostituatelor. Au reclamat-o ca să scape cu viaţă

Într-o încercare de a gestiona cât de puţin situaţia, în România a fost înfiinţată Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Agenţia ajută la identificarea victimelor şi oferă suport în urma repatrierii lor.

Totodată, fiind stat UE, România poate să sape mai adânc în aceste operaţiuni prin intermediul Europol şi Eurojust. Astfel, când cei suspectaţi de trafic de persoane pun piciorul pe pământ britanic alături de victimele lor, să poată fi identificaţi şi reţinuţi.

 

Minore vândute de părinţii lor

 

ANITP a descoperit că Marea britanie a depăşit Germania în 2018, ca principală destinaţie a sclavilor sexuali din România. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Şerban, susţine că în acest moment, în Marea Britanie, sunt 114 victime identificate, însă nu este clar cum a ajuns Marea Britanie o destinaţie-cheie.

Totodată, recunoaşte că datele nu prezintă numărul real al victimelor traficului uman.

 

Numărul real al victimelor, însă neclar

 

Potrivit Unseen UK, un centru caritabil care pune la dispoziţie un număr pentru victimele sclaviei moderne, ar fi peste 1.200 de cetăţeni români sclavi în Marea Britanie.

"Ar fi timpul ca şi ţările din Vest să se implice", insistă Mihai Şerban, "acestea fiind sursa cererii pentru victime. Traficul uman la o scară atât de mare are nevoie de implicare specializată", mai spune el.

Citeşte şi: Italia. Un PREOT, proxenetul unor românce. I-a PRINS în flagrant

Însă activiştii din Bucureşti şi Londra susţin că autorităţile române nu reuşesc să ofere destul suport pentru victime, odată ce au fost salvate de poliţie şi readuse în ţară.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel