Marea Britanie. Migranţii fără acte mor din cauza coronavirusului. Le este prea frică să ceară ajutor

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Migranții fără documente sau neînregistraţi mor din cauza infectării Covid-19 pentru că le este prea frică să caute ajutor, potrivit organizațiilor de caritate și parlamentarilor, care lansează avertismente pe fondul apelurilor reînnoite pentru ca Biroul de acasă să suspende controalele de imigrare NHS, scrie independent.co.uk.

Un bărbat filipinez a murit săptămâna trecută după ce a prezentat simptome de coronavirus. Acesta nu a accesat asistența medicală din cauza temerilor de a fi raportat.

Șaizeci de parlamentari din toate partidele i-au scris secretarului în domeniul sănătăţii, Matt Hancock, solicitând suspendarea imediată a taxării pentru migranți și toate controalele asociate de partajare a datelor și imigrație, despre care spun că subminează eforturile guvernului de a răspunde pandemiei.

Se spune că cetăţeanul filipinez, cunoscut doar sub numele de Elvis, a murit în locuinţa sa pe 8 aprilie, după ce a suferit de febră și tuse timp de două săptămâni. Soția sa, de asemenea cetăţean filipinez fără documente, suferă în prezent de simptome similare, dar îi este prea frică să acceseze asistența medicală.

Înainte de a se îmbolnăvi, Elvis se afla în Marea Britanie de aproximativ 10 ani, lucra în curăţenie și trimitea bani înapoi familiei sale din Filipine. Soția sa, casnică, ar fi stat în casă cu corpul soțului ei timp de 24 de ore înainte catrupul să fie preluat. Nu voia să vorbească cu mass-media.

 

Migranţii fără documente, prea speriaţi să ceară ajutor sau tratament medical

 

Susan Cueva, de la Kanlangun Filippine Consortium, o organizație de caritate care o susține acum pe soția lui Elvis cu livrări de alimente, a declarat pentru The Independent că, deși Elvis era grav bolnav, îi era prea frică să meargă la spital de teamă că va fi taxat pentru tratamentul său, pe care nu și-l putea permite și că va fi raportat autorităților de imigrare.

Doamna Cueva a spus că soția bărbatului a fost devastată de moartea sa și îngrozită de modul în care se va întreţine fără el:

"După ce a locuit cu partenerul ei timp de 10 ani, nu știe cu ce să facă cu viața ei aici, mai ales că nu este înregistrată. Este atât de îngrozită și cu adevărat traumatizată. Nici măcar nu poate vorbi cu oamenii, doar începe să plângă. Din cauza durerii ei, nici măcar nu știe dacă se simte mai bine sau nu.

Locuiau normal în această țară. Nu și-au putut declara munca și nici nu au acces la serviciile publice, dar au reușit să trăiască normal. Oamenii i-au angajat și au putut să-și sprijine familia înapoi în Filipine și să închirieze un loc și să facă parte din comunitate".

Ea a adăugat: "Suntem conștienți că în Marea Britanie există mulți lucrători fără documente care se află în această situație. Și-au pierdut locurile de muncă din cauza blocării și sunt neeligibili pentru sprijinul guvernamental. Adesea trăiesc în condiții aglomerate cu alți lucrători fără documente și sunt prea speriați să meargă la medic sau la spital".

 

Tratamentul sau testarea pentru coronavirus, disponibilă pentru toţi cetăţenii

 

Scrisoarea deputaților către secretarul de sănătate prezintă cazul lui Elvis și afirmă că „comunitățile de migranți - care sunt în mod disproporționat cu risc de excludere, stigmatizare și discriminare - nu primesc în prezent garanțiile necesare”.

Politica actuală de taxare a NHS, introdusă în 2018 ca parte a „mediului ostil”, percepe pacienților non-UE cu 50% mai mult pentru tratamente şi solicită personalului spitalului să ceară dovada dreptului la asistență medicală gratuită.

Ca răspuns la focarul de coronavirus, miniștrii au introdus reglementări pe 29 ianuarie, care presupun că niciun vizitatorii de peste mări nu poate fi taxat pentru diagnosticul sau tratamentul virusului, spunând că este „foarte important, pentru protecția sănătății publice, ca vizitatorii de peste mări să nu fie descurajați să ceară tratamentul pentru Covid-19 ”.

Cu toate acestea, parlamentarii au avertizat că, deși acesta a fost un „pas binevenit”, „nu a mers suficient de departe”, adăugând:

„Nu anulează ani de politici ostile, în care migranților li s-a spus că vor fi taxați pentru asistență medicală sau se confruntă cu aplicarea legilor privind imigrația atunci când accesează servicii publice. În acest moment, acest lucru subminează eforturile guvernului de a răspunde pandemiei".

Scrisoarea, iniţiată de parlamentarii laburisti Apsana Begum, Bell Ribeiro-Addy și Zarah Sultana, subliniază că alte țări, inclusiv Irlanda, Portugalia și Coreea de Sud, au făcut deja măsuri pentru îmbunătățirea accesului pentru comunitățile lor de migranți, în recunoașterea importanței sale în combaterea răspândirii Covid-19.

„NHS a fost fondat pe principiul asistenței medicale universale și avem acum oportunitatea de a ne asigura că toți cei care au nevoie de îngrijire pot accesa în siguranță și fără teamă în timpul acestei crize”, afirmă aceştia.

„Este vital ca un mesaj clar să fie trimis comunităților noastre de migranți că aceștia pot solicita îngrijiri atunci când au nevoie, ca aceștia să fie incluși în societatea noastră.”

Scrisoarea solicită miniștrilor să suspende imediat toate taxele NHS pentru migranți, să suspende toate partajarea datelor între serviciile de sănătate și Biroul de Imigrări și să pună în aplicare un firewall pentru a se asigura că datele despre pacienți nu sunt împărtășite cu Biroul de Imigrări sau cu alte organisme în scopul aplicării legilor imigrației.

 

Oficialii din Marea Britanie, rugaţi să separe datele migranţilor pentru a-i încuraja să ceară ajutor

 

Urmează ca o cerere similară să fie transmisă guvernului la începutul acestei săptămâni dn partea grupurilor medicale, inclusiv Asociația Medicală Britanică și medicii din Marea Britanie, avertizând că măsurile riscă „să submineze eforturile naționale de a opri răspândirea Covid-19”.

Zarah Sultana, parlamentar în domeniul Muncii, a declarat:

„Migranții sunt prima linie a acestei pandemii. Aceștia alcătuiesc personalul NHS și alte roluri de lucrători-cheie, dar mediul ostil a dus la migranți - precum Elvis - să moară din Covid-19 fără să solicite asistență medicală".

Christine Jardine, purtătorul de cuvânt al afacerilor interne pentru democrații liberali, a declarat că este „vital” ca nimeni să nu fie împiedicat să acceseze asistență medicală, în special în timpul pandemiei coronavirusului, adăugând:

„Din păcate, după experiența îngrozitoare a scandalului Windrush, mult prea mulți migranți sunt concediați dacă solicită tratament. ”

Brian Dikoff, reprezentant al Migrants Organize, a declarat: „Acest mediu ostil în NHS este un adevărat dezastru pentru mulți dintre membrii noștri și împiedică răspunsul colectiv la adresa pandemiei. Toată lumea trebuie să știe că poate accesa asistența medicală în siguranță. Pentru aceasta, guvernul trebuie să suspende taxarea și distribuirea datelor imediat și să restabilească principiile incluzive ale NHS".

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Guvernul a adăugat coronavirus pe lista bolilor infecțioase pentru care toată lumea din străinătate poate primi tratament sau testare gratuită. Având în vedere că taxele nu se aplică pentru tratamentul cu coronavirus, au fost reamintite trusturilor NHS că, prin urmare, nu sunt necesare controale de imigrare pentru a stabili dreptul la îngrijiri gratuite.

„Am comunicat clar acest lucru și vom publica în curând informații despre tratamentul gratuit al coronavirusului în aproximativ 40 de limbi diferite, pentru a ne asigura că mesajele sunt clare.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel