Marcel Vela anunță noi măsuri pentru români: „Poate cele mai dure pe care le-a avut România”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, susțin o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 21:00.

ȘtiriDiaspora.ro vă prezintă cele mai importante declarații.

„Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani. Este dureros momentul prin care trecem. E greu să ți se îngrădească unele drepturi și ca libertatea să depindă de o declarație. Dar, nerespectându-le, putem ajunge la adevărate tragedii

Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat răspândirea acestui cumplit virus. Suntem în prima linie, la datorie și vă suntem alături prin tot ce facem. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și de aprecierea semenilor. Putem reuși prin gesturi și prin comportament corect, responsabil și susținut.

Ne aflăm în fața unui examen greu, care se întinde pe o perioadă încă necunoscută. Tricolorul, imnul național și dragostea față de viitor au fost gândurile și speranțele tuturor înaintașilor noștri.

 

Modificări aduse prin ordonanța militară nr 4

 

Vă prezint modificările aduse prin ordonanța militară nr 4

Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale, în intervalul orar și după ora 13 și înainte de ora 11, deci pe întreaga perioadă a zilei.

Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani și în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere. Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici ce desfășoară activități comerciale precum vânzare de produse sanitare sau alimentare, astfel încât între 11 - 13 să faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane.

Am abordat și persoanele care nu respectă izolarea sau carantinarea. Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile intră direct în carantină cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile. Cei ce nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând și ei toate cheltuielile.

Transportatorii: conducătorii auto care intră în țară, cei ce conduc mașini peste 2,4 tone, au trei opțiuni pentru protejarea familiilor: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere. Și pentru familiile piloților aeronavelor și echipajele de bord se aplică aceleași reguli.

Sistemul energetic național- am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv cei din zona de extracție, producție și procesare.

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, am stabilit ca autoritățile locale, din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectatante la toate intrările blocului și vor efectua periodic activități de dezinfecție în scări, lifturi, spații comune. Ministerele cu rețea sanitară proprie și autorități locale care au în subordine unități sanitare vor asigura la cerere spații de repaus între ture personalului sanitar din 31 martie.

Odată cu publicarea acestei ordonanțe, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat azi. Aceste prețuri pot doar să scadă.

Mesajele de utilitate publică se vor adăuga ca timp suplimentar spațiului alocat pentru publicitate, pentru a nu afecta resursele financiare pentru mass media.

Am autorizat în starea de urgență centrul de cercetări științifice medico-militare, Institutul național de cercetare Cantacuzino pentru a aviza materiale componente echipamente ș dispozitive medicale pentru tratamentul infecției cu coronavirusul, inclusiv pentru biocide.

Transportul maritim, accesul navelor în porturi și inspectarea se vor desfășura fără restricții. E interzis accesul piloților la bordul navelor sosite din zone de risc dacă nu dispun de echipamentul de protecție

Am clarificat interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de trei se aplică exclusiv circulației pietonale”, a declarat Marcel Vela.


Știre în curs de actualizare...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel