Manfred Weber, ales preşedinte al Partidului Popular European

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Manfred Weber, ales preşedinte al Partidului Popular European
Manfred Weber, ales preşedinte al Partidului Popular European

Politicianul german Manfred Weber a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE), pentru următorii trei ani, de către delegaţii reuniţi la Rotterdam (Ţările de Jos) în congresul statutar al formaţiunii paneuropene.

Weber, singurul candidat înscris pentru preşedinţia PPE, a fost validat cu 447 de voturi.

El îi succede polonezului Donald Tusk, primul est-european la preşedinţia Partidului Popular European de la fondarea acestuia, în anul 1976. Funcţia a mai fost deţinută de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

Din 2014, Manfred Weber este şi liderul grupului europarlamentar al PPE, fiind reconfirmat în luna octombrie a anului trecut.

În prezent, Partidul Popular European include 81 de partide (printre care Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR) din 43 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) şi Parlamentului European (Roberta Metsola), şefi de stat sau de guvern din şapte ţări membre UE - Austria, Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi România - şi trei din afara Uniunii, nouă membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (176 de membri) din Parlamentul European. 

 

A fost aleasă conducerea Partidului Popular European

 

Oraşul olandez Rotterdam a găzduit al 27-lea congres statutar al Partidului Popular European (PPE), cea mai numeroasă şi influentă formaţiune politică de centru-dreapta din Europa.

În cadrul reuniunii a fost aleasă conducerea Partidului Popular European, formată din preşedinte, vicepreşedinţi, secretar general şi trezorier. Singurul candidat la funcţia de preşedinte al PPE este germanul Manfred Weber, care e şi liderul grupului europarlamentar omonim.

Ales la conducerea PPE în noiembrie 2019 la Zagreb, fiind primul est-european în această funcţie, fostul premier polonez Donald Tusk şi-a anunţat anul trecut intenţia de a reveni în politica internă pentru a conduce principalul partid de opoziţie, Platforma Civică, în vederea câştigării alegerilor parlamentare din Polonia din 2023.

Manfred Weber anunţase anul trecut că va candida atât pentru şefia grupului PPE din Parlamentul European, pe care o deţine din 2014, cât şi pentru funcţia de preşedinte al Partidului Popular European. Primul pas în acest demers a fost finalizat în octombrie, când Weber a fost reales în fruntea europarlamentarilor PPE.

El a afirmat, în mai multe ocazii, că doreşte să ofere partidului paneuropean o identitate mai puternică atât ca lider al grupului europarlamentar al PPE, coordonând activitatea legislativă în interiorul acestuia, cât şi ca preşedinte al Partidului Popular European, consolidând legăturile cu liderii naţionali şi membri de partid din PPE.

De asemenea, în cele două zile ale congresului PPE de la Rotterdam delegaţii îi vor alege pe cei 10 vicepreşedinţi. Înscrişi în cursă sunt Esther de Lange (Ţările de Jos), Mariya Gabriel (Bulgaria), Esteban Gonzales Pons (Spania), Johannes Hahn (Austria), Andrzej Halicki (Polonia), David McAllister (Germania), Siegfried Mureşan (România), Petteri Orpo (Finlanda), Franck Proust (Franţa), Dubravka Suica (Croaţia) şi Antonio Tajani (Italia).

Pentru funcţia de trezorier candidează Paulo Rangel (Portugalia) şi Tomas Zdechovsky (Republica Cehă).

Partidul Popular European cuprinde în prezent 81 de partide (inclusiv Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR) din 43 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) şi Parlamentului European (Roberta Metsola), şefi de stat sau de guvern din şapte ţări membre UE (Austria, Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi România) şi trei din afara UE, nouă membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (176 de membri) din Parlamentul European. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel