40 de organizații civice solicită demisia lui Carmen Dan după reținerea de către jandarmi a protestatarilor anti-Dragnea de la Topoloveni

StiriDiaspora Team / 18 mai 2019, 17:22 Salveaza PDF Comentarii

40 de grupuri și organizații civice cer demisia lui Carmen Dan, după ce jandarmii i-au reținut la Topoloveni, pe protestatarii anti-Dragnea. Protestatarii au fost duși la secția de poliție și reținuți până când Dragnea a plecat din Topoloveni.

Cele peste 40 de grupuri și organizații civice afirmă că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate, încălcând articolul 30 din Constituția României, care garantează libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public, scrie g4media.ro.

 

"Cenzură de Topoloveni

Asociațiile și mișcările civice semnatare resping procedura abuzivă de intimidare și de forță a jandarmilor la Topoloveni, în ziua de 17 Mai, 2019. Câțiva protestatari pașnici și un corespondent al Rezistența TV au fost înconjurați de un efectiv supradimensionat de jandarmi care i-a obligat să intre în duba Jandarmeriei, apoi i-a condus la secția de poliție. Singurul motiv oferit vag a fost evacuarea zonei în care se desfășura un eveniment privat. Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancționare ce nu presupunea conducerea la secția de poliție, deoarece nu exista vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea.

Apreciem că instituția jandarmeriei a încălcat Art. 30 din Constituție, libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public. Prin îndepărtarea protestatarilor pașnici a fost practicată cenzura și a fost îngrădită libertatea presei.

”Până să intru în live, 3 jandarmi m-au atenționat că nu am dreptul să filmez, deși eram în spațiul public, deoarece am nimerit la un eveniment privat la care urma să participe și președintele PSD. Ba mai mult, după cum se poate vedea și pe imaginile publicate pe Facebook, am fost obstrucționat de vreo 7 jandarmi să îi filmez pe cei doi oameni care afișau un banner”, declară Traian Paparete, cameramanul Rezistența TV.

Protestăm față de acțiunile executivului prin intermediul Ministerului de Interne, de a orienta România spre o formă de guvernământ dictatorială și autocrată. În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a amenințat cu dosare penale participanții la manifestațiile de stradă desfășurate la Iași și Galați. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a ”împiedica desfășurarea de activități de campanie ale simpatizanților PSD”. Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze amenințări la adresa unor cetățeni doar pentru că aceștia protestează împotriva unui partid, fie el și de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, țară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetățenilor.

Cerem ministrului de interne să își depună demisia în semn de respect față de statul de drept și respectarea valorilor statului de drept. Ministrul să își dea demisia, cu atât mai mult cu cât, dacă evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt plătiți din bani publici. Acest gest ar dovedi că România nu se îndreaptă spre dictatură și că jandarmeria nu începe să fie organizată într-o formă de poliție politică.

Este nevoie de o reformare a instituțiilor României, stat membru al Uniunii Europene. Jandarmeria este o instituție plătită din bani publici. Confuzia creată cu această ocazie, din care reiese că Jandarmeria este o instituție care asigură paza și ordinea la evenimente cu caracter privat al unor persoane care dețin vremelnic funcții publice, este nocivă.

Grupuri civice semnatare:

#activAGPitesti

Acțiunea Civică Galați

Alba Iulia Civică
Asociația Aradul Civic
Asociația Platforma România 100
Brașovul Civic
Canada Save Roșia
Corupția ucide
Cuza Vrea Dreptate Iași
Diaspora Franța Solidară cu România
Diaspora Milano
Eu Ro Aleg
Geeks for Democracy
Grupul Civic Cetățean Implicat
Grupul Civic Madrid
Inițiativa Timișoara
Mișcarea Civică Diaspora Belgia
Oradea Civică
Procivic Baia Mare
Rădăuțiul Civic
Reset
Rezist Bilbao
Rezist Budapesta
Rezist Constanța
Rezist Dublin
Rezist Galați
Rezist Iași
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist – Londra Protestatari Pro Democrație
Rezist Lyon
Rezist Marseille
Rezist Milano

Rezist Zürich

#Rezistenta

#Rezistenta din Diaspora

Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Vă Vedem din Iași
VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie
Umbrela Anticorupție Cluj"

Foto:Traian Paparete, protestatar reținut de jandarmi. FOTO: arhiva personală

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

18 apr 2021, 14:11 in Social
Cutremur în România

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy