Magistrații din România protestează pentru a-și păstra pensiile speciale

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Revoltați de intenția Parlamentului de a le tăia pensiile de serviciu, magistrațîi din toată țara protestează.

Procesele s-au amânat astăzi pe bandă rulantă. S-au judecat doar cauzele civile urgente, cu minori, și cele penale, în care s-au discutat măsurile preventive.

Magistrații protestează din cauza intenției parlamentului de a adopta legea care duce elimina pensiilor de serviciu. Ar urmă să dispară și posibilitatea că judecătorii și procurorii să nu se mai poată pensiona după 25 de ani de activitate.

„Degeaba comentează lumea, că pensiile lor se bazează pe contribuția lor lunară. Și să nu uite lumea că au o serie de incompatibilități și interdicitii în timpul carierei”, spune Laura Radu, președintele Tribunalului București, potrivit Știrile PRO TV. 

 

Modificarea le afectează independența 

 

Judecătorii susțin că o asemenea modificare le afectează independența și invocă două decizii ale Curțîi Constituționale care interzic anularea unor drepturi deja câștigate. Așa că de astăzi vor judeca doar cauzele urgențe, civile sau penale.

Suspendarea judecării proceselor are efecte directe asupra a mii, poate zeci de mii de justițiabili. Doar la Tribunalul București, cea mai mare instanță din țară, sunt programate în fiecare zi în jur de 2.000 de termene de judecată, așa că refuzul magistraților de a mai judeca dosarele amână pentru un timp necunoscut finalizarea proceselor.

 

„Dacă se trece de pensia de serviciu, se pot plăti alocațiile dublate pentru copii”

 

Procesele s-au amânat și la Curtea de Apel Timișoara, dar și la alte instanțe din țară.

„Se induce ideea că, dacă se trece de pensia de serviciu, se pot plăti alocațiile dublate pentru copii, efortul bugetar estimându-se la șase miliarde pentru acest an. Mă întreb, cei 400 de milioane pentru pensiile magistraților vor putea satisface această cerință?”, spune Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timișoara. 

Legea care a tulburat apele în justiție ar urmă să fie dezbătută de plenul Camerei Deputaților, pe 28 ianuarie, când a fost convocată o sesiune extraordinară. Modificarea a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și nu îi va afecta pe polițiști și pe militari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel