Magistrații au stabilit: Secţia Specială din Justiție trebuie DESFIINȚATĂ

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat, marţi seară, că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale iar 80,8% dintre aceștia s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

De asemenea, 7,76% dintre aceștia au votat pentru menţinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei, potrivit News.ro.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunat, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative.

Subiectele în legătură cu care s-au pronunţat magistraţii sunt:

1. schema de pensionare anticipată a magistraţilor, prevăzută prin art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în funcţiile prevăzute de judecător, procuror şi magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecător şi magistrat-asistent de la Curtea Constituţională

2. trecerea la complete de 3 judecători în apel – modificarea prevăzută la art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004

3. noul ciclu temporal de 4 ani de formare iniţială la Institutul Naţional al Magistraturii – modificarea prevăzută la art. 15-16 din Legea nr. 304/2004;

4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – modificările prevăzute la art. 881 şi urm. din Legea nr. 304/2004, precum şi ordonanţele de urgenţă corespunzătoare.

„Din 1.172 magistraţi (judecători şi procurori) care au votat, 80.80% s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7.76% pentru menţinerea SIIJ, iar 11.43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menţionate.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele următoare, cu privire la toate aspectele supuse consultării magistraţilor", a transmis Asociaţia în comunicatul de presă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis, vineri, Ministerului Justiţiei că majoritatea judecătorilor ICCJ consultaţi sunt pentru amendarea prevederilor legale care reglementează funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, judecătorii ICCJ s-au exprimat pentru menţinerea dispoziţiilor privind pensionarea anticipată.

Ministrul JUstiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o scrisoare prin care cerea magistraţilor ca, până în 30 noiembrie, să-şi exprime punctul de vedere cu privire la 1- pensionarea anticipată; 2 - compunerea completurilor de apel la instantele inferioare; 3 - durata INM; 4 - functionarea SIIJ.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy