MAE spune câți BANI costă alegerile în Diaspora: "Facem APEL"

Narcis Popa / 15 oct 2019, 19:22 Salveaza PDF Comentarii

Ministrul de Externe Ramona Mănescu solicită liderilor partidelor parlamentare sprijinul pentru asigurarea numărului necesar de oameni în birourile secțiilor de votare din străinătate pentru prezidențiale. MAE are nevoie de 25 de milioane de euro pentru organizarea votului în diaspora.

"O provocare majoră pentru noi este să asigurăm necesarul de resurse umane pentru birourile secțiilor de votare, mai ales în contextul în care procesul de vot se va desfășura în străinătate pe parcursul a trei zile. Și aici mizez pe sprijinul dumneavoastră, ca lider de partid, pentru ca formațiunea pe care o conduceți să susțină misiunile diplomatice și oficiile consulare, prin reprezentanții din străinătate, în procesul de constituire a acestor birouri. Este foarte important ca, în urma desemnării ca membri în birourile secțiilor de votare, aceștia să fie prezenți în toate cele trei zile alocate votării", arată scrisoarea adresată liderilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP și USR.

Ministrul de Externe Ramona Mănescu arată că bugetul estimat pentru desfășurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane de lei.

25 milioane euro pentru alegerile din Diaspora 

 

"Deși Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice și oficiile consulare și reprezentanțe ale Institutului Cultural Roman, resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul și implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiții optime a procesului de vot în străinătate. În cazul în care vom fi nevoiți să suplimentăm resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoană detașată din țară va suplimenta bugetul alocat organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale în străinătate cu suma de aproximativ 1500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfășurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 milioane euro", potrivit sursei citate.

De asemenea, Mănescu mai transmite că pe lângă consultările cu reprezentanți ai comunităților de români din afara țării, MAE a invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la discuții.

"Experiența scrutinelor anterioare ne-a ajutat să elaborăm un plan de acțiuni detaliat pentru gestionarea optimă a procesului de vot din străinătate. Așadar, doresc să subliniez acțiunile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a întreprins pentru pregătirea și organizarea procesului electoral. Misiunile diplomatice și oficiile consulare au organizat multiple consultări cu reprezentanți ai comunităților de români din afara țării, cu membri ai asociațiilor civice sau ai partidelor politice românești din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Franța, Elveția, Austria, Grecia sau Luxemburg. De asemenea, au avut loc întâlniri la nivelul centralei MAE cu reprezentanții partidelor politice. Am invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la consultări, informându-i despre stadiul organizării alegerilor în străinătate", transmite MAE.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy