Luptele din Ucraina au distrus sau avariat aproape 400 de spitale și centre medicale

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodymyr Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski a spus că multe zone din estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.

"Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii", a declarat Zelenskiy într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.

În zonele ocupate de forțele rusești, situația este catastrofală, a spus el.

"Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor".

Într-unul dintre cele mai denunțate acte din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul port asediat Mariupol. Rusia a susținut că imaginile cu atacul au fost înscenate și că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.

Kremlinul afirmă că vizează doar situri militare sau strategice și că nu vizează civili. Ucraina raportează zilnic victime civile în urma bombardamentelor și luptelor rusești și acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzațiile.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că 25 de persoane au fost rănite în bombardamentele intense din orașul Kramatorsk, locul unde luna trecută a avut loc un atentat cu bombă la o gară de cale ferată în care au murit peste 50 de persoane. El a precizat că un total de 32 de clădiri rezidențiale au fost avariate în bombardamente.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă ale Rusiei și Ucrainei.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o "operațiune specială" pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat. Mai mult de 5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul invaziei.

Rusia și-a îndreptat cea mai mare putere de foc asupra estului și sudului Ucrainei, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev. Noul front are ca scop limitarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, vital pentru exporturile sale de cereale și metale, și legarea teritoriului controlat de Rusia în est de Crimeea, confiscată de Moscova în 2014.

În orașul Mariupol, aproximativ 200 de civili, împreună cu luptătorii rezistenței ucrainene, sunt blocați în subteranele uzinei siderurgice Azovstal, cu puțină hrană și apă.

Combinatul siderurgic a fost zguduit de explozii puternice joi, în timp ce forțele rusești luptau pentru controlul ultimului bastion ucrainean, iar Națiunile Unite s-au grăbit să evacueze civilii.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să asigure o trecere sigură pentru civili, dar a reiterat apelurile ca forțele ucrainene din interior să se predea.

Putin a declarat victoria asupra Mariupolului la 21 aprilie și a ordonat forțelor sale să sigileze uzina, dar să nu se aventureze în interiorul rețelei sale de tuneluri subterane.

Apărarea încăpățânată a Ucrainei în Azovstal a subliniat eșecul Rusiei de a cuceri orașe importante într-un război de 10 săptămâni care a unit puterile occidentale în a înarma Kievul și a sancționa Moscova.

Imagini aeriene ale uzinei, publicate joi de Regimentul Azov din Ucraina, au arătat explozii care au lovit diferite părți ale vastului complex, care a fost cuprins de un fum dens și întunecat.

Reuters a verificat locația imaginilor prin compararea clădirilor cu imaginile din satelit, dar nu a putut stabili când a fost filmat videoclipul.

Armata rusă a promis că își va întrerupe activitatea în următoarele două zile pentru a permite civililor să plece. Kremlinul a declarat că au fost instituite coridoare umanitare de la uzină.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat joi că oamenii vor fi evacuați din Mariupol vineri la ora locală 12:00.

Sancțiunile radicale din partea Washingtonului și a aliaților europeni au afectat economia de 1.800 de miliarde de dolari a Rusiei, în timp ce ajutorul militar în valoare de miliarde de dolari a ajutat Ucraina să zădărnicească invazia.

Țările Uniunii Europene sunt "aproape de a ajunge" la un acord asupra noului pachet de sancțiuni propus de blocul comunitar împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier, a declarat șeful politicii externe a UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel