EXCLUSIV  „Luni se ÎNCHID GRANIȚELE cu Germania“: MAE, OFICIAL despre anunțul care a pus pe jar românii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Românii, din nou la un pas să cadă în plasa escrocheriilor de tipul ofertelor „last minute“ pentru transport. Escrocii români  care operează în domeniul transportului internațional se orientează iar pandemia de coronavirus dă ocazia unei noi „piețe de desfacere“. MAE avertizează.

 

În urmă cu o săptămână, grupurile de pe rețelele de socializare erau luate cu asalt de anunțuri alarmiste ale unora sau altor, care  afirmau că „granițele Germania se închid de luni, ora 0.00“. Desigur, în spatele anunțului era și o „super-ofertă“ de genul „last minute“ pentru plecări către România.

Anunțurile au creat panică pe grupurile de români din străinătate, majoritatea întrebându-se care este adevărul. Bineînțeles, totul nu este decât un fals, anunțurile de acest fel „mirosind“ a țeapă...

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe este cel mai îndreptățit să lămurească problema, așa că am solicitat, încă din 1 iulie, să lămurească dacă există indicii că ar urma să se adopte o astfel de măsură de închidere a granițelor Germaniei.

Atenționare de la MAE pentru românii care vor să călătorească

 

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, începând din 15 iunie, Republica Federală Germania a eliminat controalele la frontierele cu statele vecine, liberlizând, astfel, circulația intra-comunitară.

Menținerea măsurilor de relaxare la călătoriile intra-comunitare depinde, în cazul Republicii Federale Germania, de evoluţia pandemiei în ţara de origine, având drept criteriu limita de 50 cazuri de îmbolnăvire la 100.000 locuitori/săptămână. Prin urmare, în cazul în care într-o săptămână, numărul cumulat al cazurilor dintr-un stat membru al UE depăşeşte limita de 50 persoane testate pozitiv cu COVID-19/100.000 locuitori, atunci ţara respectivă este considerată de risc și cetăţenii care călătoresc din această țară sunt supuși carantinei.

Evoluția pandemiei este monitorizată de Institutul german de Sănătate Publică (RKI) care publică săptămânal situația epidemiologică la nivel european. În prezent, numărul cazurilor de îmbolnăvire raportate în România se încadrează sub limita stabilită de autoritățile germane“, explică MAE, la solicitarea EXCLUSIVĂ a Știri Diaspora.

Citește și: Românii din Diaspora, înșelați cu transportul către România. Anunțul care i-a pus pe jar

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, nu sunt dispuse măsuri de carantină pentru cetățenii care călătoresc în Republica Federală Germania din România. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Berlin, nu există informații privind intenția autorităților germane de a închide granițele, potrivit MAE. 

„MAE reiterează recomandarea fermă adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate, în special în condițiile specifice impuse de actuala criză COVID-19“, precizează MAE.

În context, MAE reamintește că cetățenii români care se află în Republica Federală Germania și care au nevoie de asistență consulară pot contacta Ambasada României la Berlin, sau unul dintre oficiile consulare ale României din Germania, de la Bonn, Munchen sau Stuttgart.

Augustin Hagiu (FORT): „Nu cădeți în capcane de genul 'mâine se închide Europa'“

 

Și Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, transmite un mesaj foarte important pentru românii din afara granițelor, pe care îi avertizează să fie foarte vigilenți și precauți când vine vorba despre astfel de  „oferte“.

„Suntem în următorul context, avem firmele care fac curse regulate către țările europene - și sunt ușor de recunoscut pentru că au site-uri proprii de Internet, pentru rezervări. Mai puțin vom vedea agresivitatea de tipul acesta pe Facebook din partea lor. 
Pe cealaltă parte avem peroane care se promovează agresiv prin tot felul de pagini, în rândul clienților. 

Pericolele sunt mari: discutăm de siguranța pasagerilor care apelează la aceste false firme de transport: Nu au niciun fel de acoperire pentru nimic, fără asigurări pentru bagaj și călători, fără înregistrare de niciun fel - nicio instituție de control nu ar putea face nimic dacă se întâmplă lucruri pe zona de siguranță, securitate.  Riscurile sunt foarte mari și programul lor se schimba de la o oră la alta.

Recomandarea noastră este să apeleze la firme autorizate și să nu cadă în capcane de genul 'mâine se închide Europa' sau de genul ofertelor 'ultimul loc din ultimul vagon, plătiți-ne nouă'“.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel