Ludovic Orban: „Iohannis era obligat să propună un premier al unui partid, doar dacă avea 50%+1 în alegeri”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ludovic Orban a afirmat, astăzi, că președintele Klaus Iohannis era obligat să desemneze un premier propus de un partid, doar dacă acel partid obținea în alegeri 50%+1, însă nicio formațiune nu a obținut acest scor. Liderul PNL a aăugat că Iohannis a ales premierul pe care l-a considerat potrivit.

„Asta că există majoritate este un neadevăr. Președintele României este obligat să desemneze un premier desemnat de un partid, numai dacă partidul respectiv a obținut 50%+1 în alegeri, altfel este la latitudinea lui. Nu există nici măcar aritmetic o altă majoritate în Parlament. Votul de la moțiune a fost un vot împotriva legii pe care noi ne-am angajat răspunderea, pe legea primarilor în două tururi. Forma de a respinge această lege a fost prin căderea guvernului, fiind procedura constituțională. Atât timp cât nu există un partid care să aibă 50%+1 în urma votului cetățenilor, președintele are dreptul de a face propunerea dintre cele care au fost formulate, propunere care i se pare cea mai corectă pentru România", a spus Ludovic Orban, la TVR.

El a subliniat că toate partidele sunt minoritare, inclusiv PSD. Are 40% în Parlament.

Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în urma consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni cu partidele parlamentare. Președintele a fost acuzat că a ales un premier al unui partid care nu are majoritate în Parlament, scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel