Logica lui Ciolacu: "Impozitarea muncii e prea mare. E necesară cota progresivă" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit din nou despre necesitatea introducerii cotei progresive, așadar o creștere a impozitului pentru salariile care depășesc un anumit cuantum. Asta în condițiile în care tot el spune că impozitarea pe muncă este deja mare. 

Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus joi seara, la România TV, că sunt puține state care folosesc impozitarea unică.

„Care e filosofia? Găsim un echilibru dintre impozitarea muncii, unde în România este o impozitare consistentă în zona de muncă, cam mare, și continuăm să punem povara pe veniturile mici și mijlocii, fără nicio perspectivă, sau creăm un echilibru între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Deci în acest moment există o discrepanță majoră în societatea românească”, a spus Ciolacu.

Cota progresivă. Ciolacu spune că se caută o soluție cu partenerii de coaliție

 

Acesta a adăugat că în România „e prea mare impozitarea pe muncă, omorâm oamenii cu venituri mici”.

„Cotă unică e în Rusia. Vrem o țară ca afară cu sistem fiscal ca în Rusia sau vrem o țară ca afară cu un sistem fiscal european cum au toate țările din Europa și peste Ocean. E momentul în care trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte să lăsăm un slogan electoral deoparte și să vedem realitățile”, a mai spus președintele PSD, care a dat asigurări că „nimeni nu va aduce impozite noi sau impozite mai mari, dar aduci un echilibru, aduci deducerile.

„Am făcut o echipă mixtă PSD, PNL, UDMR, împreună cu Ministerul de Finanțe să vină în două săptămâni în fața coaliției și plecăm pe urmă și avem dialog cu toți partenerii sociali și cu mediul de afaceri și vom lua deciziile cele mai corecte”, a anunțat Marcel Ciolacu.

 

PNL nu susține introducerea cotei unice

 

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că introducerea unui sistem de impozitare progresivă ''ar fi o greşeală strategică'' pentru România, el pledând pentru atingerea potenţialului actualului sistem.

"Chiar şi fără impozitarea progresivă, România a avut, în 2020, 2021, ani record în colectarea veniturilor. România nu are nevoie de impozitare progresivă şi am vorbit cu câţiva colegi liberali care susţin acelaşi lucru. (...) PNL vine în coaliţie cu linii roşii: cota unică şi investiţii la 7% din PIB. (...) În PNL nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. (...) În 2010, România a greşit în mijlocul crizei când a crescut TVA şi economia a intrat într-o criză până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie pentru a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin celelalte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe, care ar trebui eliminate. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimat, 0,5% din PIB. După calculele mele, impozitarea progresivă ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi nu mai mult. Deci, ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă", a precizat, miercuri, Florin Cîţu, la Senat.

El a spus că, în cazul în care în PNL se va forma o majoritate care va susţine renunţarea la cota unică, el nu mai ştie "ce va mai putea oferi cetăţenilor" această formaţiune politică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel