La Moscova au debutat negocierile dintre Rusia şi ONU pentru semnarea unui acord privind exportul cerealelor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

La Moscova au debutat negocierile dintre partea rusă şi reprezentanţii ONU pentru semnarea unui acord privind exportul cerealelor, relatează corespondentul Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Agenția de presă mai precizează că secretarul general adjunct al ONU, Martin Griffiths şi secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), Rebeca Grynspan, negociază implementarea unui pachet privind exportul cerealelor şi alte aspecte cu ministrul adjunct de externe rus, Serghei Verşinin.

Griffiths a sosit la Moscova pentru a participa la negocieri. Potrivit Agenţiei TASS, toate întâlnirile pe care le are secretarul general adjunct al ONU, Martin Griffiths, în Rusia vor fi în spatele uşilor închise, fără accesul presei. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, scopul vizitei lui Martin Griffiths şi Rebecăi Grynspan în Rusia va fi extinderea acordului privind exportul cerealelor ucrainene şi promovarea exportului de cereale şi de îngrăşăminte ruseşti.

La Moscova au debutat negocierile dintre Rusia şi ONU pentru semnarea unui acord privind exportul cerealelor

 

Pe 22 iulie, reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU au semnat la Istanbul acorduri cu privire la ridicarea restricţiilor privind furnizarea de produse ruseşti pentru export şi acordarea de asistenţă Rusiei în exportul de cereale. Unul dintre acordurile de la Istanbul implică exportul de cereale, alimente şi îngrăşăminte ucrainene prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, mai exact prin trei porturi, inclusiv prin Odesa.

Pe 14 octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că funcţionarea coridoarelor umanitare în cadrul acordului privind exportul cerealelor ucrainene ar putea fi pusă sub semnul întrebării, dacă se va dovedi că marfa pentru atacul terorist de pe podul din Crimeea a fost redirecţionată, folosindu-se un camion de cereale.

Secretarul de presă al Biroului ONU de la Centrul Comun de Coordonare (JCC), Ismini Palla, a declarat că toate navele care au părăsit porturile Ucrainei în cadrul acordului privind exportul cerealelor au ajuns pentru prima dată la Istanbul, unde au fost verificate sub stricta supraveghere a JCC şi abia apoi şi-au continuat drumul către destinaţia finală, titrează Rador.

Citește mai departe

ONU: "Rușii folosesc violul în Ucraina ca strategie militară, ca tactică a terorii“. Persoanele abuzate au între 4 și 82 de ani

 

Violul în Ucraina, folosit ca "strategie militară" și ca "tactică deliberată de dezumanizare a victimelor": așa afirmă reprezentantul special al ONU, Pramila Patten, care denunță "cazuri oribile și violențe brutale".

În Ucraina, rușii folosesc violul ca "strategie militară" și ca "tactică deliberată de dezumanizare a victimelor". Reprezentantul special al Națiunilor Unite, Pramila Patten, a folosit aceste cuvinte, denunțând "cazuri oribile și violențe brutale" în țara invadată de Rusia.

Patten a declarat că există toate indiciile unor agresiuni sexuale ca armă de război în Ucraina: "Când femeile și fetele sunt reținute zile întregi și violate, când începi să violezi băieți și bărbați mici, când vezi o serie de cazuri de mutilare genitală, când auzi mărturii ale unor femei care vorbesc despre soldații ruși cu Viagra, este clar că este o strategie militară. Iar atunci când victimele vorbesc despre ceea ce s-a spus în timpul violurilor, este în mod clar o tactică deliberată de dezumanizare a victimelor".

ONU: Persoanele abuzate au între 4 și 82 de ani

 

ONU a verificat "peste o sută de cazuri" de viol în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia, dar, potrivit lui Patten, "nu este vorba de o chestiune de cifre". "Este foarte complicat să ai statistici fiabile în timpul unui conflict activ, iar cifrele nu vor reflecta niciodată realitatea, deoarece violența sexuală este o crimă tăcută, cel mai puțin raportată și cel mai puțin condamnată", a adăugat el, precizând că "cazurile raportate sunt doar vârful icebergului".

Victimele violurilor în Ucraina sunt în principal femei și fete, dar sunt raportate și abuzuri asupra băieților și bărbaților. Oficialul a citat raportul de la sfârșitul lunii septembrie al comisiei internaționale independente de anchetă care "a confirmat infracțiunile împotriva umanității comise de forțele rusești și, conform mărturiilor colectate, vârsta victimelor violențelor sexuale variază între 4 și 82 de ani". Există multe cazuri de violență împotriva copiilor, "violați, torturați și închiși".

Violul ca armă de război a marcat toate conflictele, dar, potrivit lui Patten, războiul din Ucraina marchează un "semnal de alarmă" internațional. "Există acum o voință politică de a lupta împotriva impunității și un consens asupra faptului că violul este folosit ca tactică militară, ca tactică a terorii", au spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel