Klaus Iohannis, MESAJ de ULTIMĂ ORĂ

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la evenimentul de aniversare a 70 de ani de excelență în învățământul politehnic militar la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”.

Cu acest prilej, Iohannis a transmis un mesaj prin care felicită Academia Tehnică Militară „Ferdinand I", dar și un avertisment.

„Astăzi ne aflăm într-un context geopolitic complex, dinamic, cu provocări și amenințări multiple şi impredictibile. Modificările radicale din ultimii ani ale mediului de securitate internațional au reliefat importanța strategică a asigurării stabilității spațiului euroatlantic și a regiunii Mării Negre, care pe noi ne interesează extrem de mult.

În această regiune, România este un pilon solid și un partener credibil în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. Noua arhitectură a apărării impune asigurarea unor resurse umane foarte bine pregătite, cu o dotare modernă și perfect interoperabile în sistemul de apărare colectivă aliat.

Astfel, importanța instituțiilor militare de învățământ, a profesorilor și cercetătorilor pentru nevoile operative ale Armatei României și ale industriei naționale de apărare crește exponențial, pentru că aici se pot dezvolta acele competențe care să răspundă în mod adecvat cerințelor de mâine.

Noi, toți liderii Uniunii Europene, am stabilit că este necesar să fie depuse mai multe eforturi în vederea organizării unor universități europene sub formă de consorții şi a creșterii fondurilor alocate pentru mobilitatea studenților și a cadrelor didactice. Cred că aceste oportunități sunt benefice și pentru învățământul militar românesc, ceea ce presupune o adaptare rapidă, prin asigurarea încadrării cu personal didactic şi administrativ calificat şi prin adaptarea programei școlare.

Anul acesta, Academiei Tehnice Militare i s-a conferit numele onorific de Ferdinand I, după numele primului rege al României Mari, un adevărat lider integrator, un simbol al unificării, dar şi al dezvoltării şi consolidării statului român modern. Este un motiv în plus de mândrie pentru toți studenții dumneavoastră, domnule rector. Sunt convins că voi, dragi studenți, veți deveni ofițeri capabili să vă asumați rolul de conducător de activități tehnico-economice militare și de lideri militari. Misiunea pe care o veți avea, de a asigura operativitatea tehnicii de luptă şi a sistemelor din dotare pe teritoriul național și în teatrele de operații, este una esențială pentru Armata României.

Vă îndemn să vă continuați cu succes menirea de a forma buni profesioniști, printr-o pregătire tehnico-inginerească la cele mai înalte standarde de competitivitate, atât pentru mediul militar, cât şi pentru cel civil, în industria națională de apărare. Nu am nici o îndoială că, și în viitor, Academia Tehnică va educa studenți responsabili, competenți, altruiști și devotați, care să contribuie la formarea unui sistem național de securitate performant, capabil să-și îndeplinească misiunile constituționale de apărare a țării, precum și îndatoririle asumate de România față de aliații și partenerii noștri, într-un context operațional complex”, a declarat Iohannis. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel