Klaus Iohannis, MESAJ de ULTIMĂ ORĂ: „România s-a confruntat cu cele mai crude realităţi ale urii şi intoleranței”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi, de Ziua Internațională de Comemorare a Genocidului Romilor, un mesaj.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Genocidului Romilor, onorăm suferința celor aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbați romi, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au căzut victime genocidului. Nu avem voie să uităm niciodată consecințele criminale ale politicilor şovine şi rasiste și trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanța combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului.

România s-a confruntat cu cele mai crude realităţi ale urii şi intoleranței. 25.000 de romi, ai căror părinți luptaseră în tranșeele Marelui Război pentru unitatea națională a țării, au fost «evacuaţi» în Transnistria, fiind catalogaţi drept «periculoşi şi indezirabili». Deși mai puțin discutat și documentat, genocidul romilor este, fără îndoială, un episod de un tragism tulburător, nu doar în istoria acestei comunități, dar și în istoria noastră națională.

În această zi de comemorare, în calitate de Preşedinte al României, reafirm angajamentul meu de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităților etnice. Reiterez, totodată, convingerea mea fermă că educația despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta în societatea noastră principii precum acceptarea, egalitatea, toleranța, solidaritatea și grija față de semeni. Apreciez, în acest sens, faptul că, în numeroase ocazii, supravieţuitorii deportărilor au vorbit tinerilor despre suferinţele pe care le-au îndurat, înțelegând importanţa perpetuării memoriei genocidului romilor. Noile generații trebuie să-și cunoască trecutul, pentru a înțelege valoarea diversității și a solidarități.

Ziua Internațională de Comemorare a Genocidului Romilor este un bun prilej pentru ca autorităţile publice, la rândul lor, să își reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă, care să fructifice tezaurul diversităţii sale culturale şi să-şi întărească coeziunea internă", a transmis Klaus Iohannis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel