Klaus Iohannis, CONFERINȚĂ cu JURNALIȘTII, la sediul PNL: „Acest PSD, o piedică pentru dezvoltarea României. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere” LIVE TEXT

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Klaus Iohannis, candidat al PNL la alegerile prezidențiale, susține o conferință de presă la sediul central al PNL, potrivit unui anunț al formațiunii politice.

StiriDiaspora.ro transmite LIVE TEXT cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

- Este momentul să stăm și să analizăm un pic ce s-a întâmplat. Sunt foarte mulțumit și mulțumesc românilor care au venit în număr mare la vot. O mențiune specială pentru diaspora, care s-a mobilizat exemplar. O mulțumire specială tuturor românilor care m-au votat pe mine. Nu am avut incidente notabile.

Citește și Klaus Iohannis: „Mulțumiri SPECIALE DIASPOREI"

- Alegerile au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al PSD în ultimii 30 de ani, acest PSD care este o piedică pentru dezvoltarea României

- Au reușit să ne ducă pe toți într-o stare de aproape disperare. Au încercat să acapareze justiția, educația, toate sistemele publice, au încercat să-și înșurubeze pilele și neamurile peste tot în instituțiile publice. Au atacat firmele private, tot ce a funcționat în România. Românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor. Suntem în curs de realizare a ce am numit România normală. Primul pas semnificativ a fost în 26 mai, la europarlamentare și la referendum. Atunci am spus Stop asaltului PSD-ist asupra justiției.

- Despre mine, am dovedit în ultimii ani că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut acest lucru cu folos. Am dovedit că știu să reprezint România bine în lume. Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta, democratice, și s-a produs schimbarea de guvern, așteptată de puțini, sperată de mulți. Am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătățirea securității României și a românilor. Am dovedit că știu să opresc PSD.

- Despre dezbatere. Asta e o conferință de presă, nu asta e dezbaterea. De ce nu nu accept o dezbatere cu candidata PSD. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier dat jos prin moțiune, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a Justiției, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împotriva unor persoane cu probleme penale, a fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor. E reprezentanta unui partid anti-demopcratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect, ca și cum până acum ar fi apărat democrația. Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD. Îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu e loc de o dezbatere cu un astfel de candidat.

 

ÎNTREBĂRI JURNALIȘTI 

 

Jurnalist: Ce nu ați făcut în acest mandat?

Iohannis: Regret că nu am terminat mai repede faza PSD-istă, pentru că România a pierdut importante oportunități. Au fost ani complicați și cred că pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD așa cum am descris, am reușit să țin România pe linia euro-atlantică. Cred că, la final, pot spune că în condițiile în care s-au desfășurat evenimentele politice, am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale

Jurnalist: Care sunt vacanțele în care ați plecat?

Iohannis: O săptămână normală de muncă arată diferit. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă, ziua începe dimineața și câteodată se termină la 6 seara, câteodată la 12 noaptea. Mi-a făcut mare plăcere într-o sâmbătă sau duminică să merg la munte, să discut cu români ... Am fost plecat în total în trei vacanțe. Chiar dacă am fost plecat, am lucrat, președintele nu are dreptul la concediu, pentru că munca pe care o face nu poate fi preluată de minemi. Și când am fost plecat, mi-am luat mapa, cu pixul, cu actele, și am lucrat pe documente. În ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe de loc fiindcă am stat să păzesc România de PSD-iști.

Jurnalist: Ați spus că nu vreți dezbatere cu Dăncilă. Nu vă temeți că vă va afecta din punct de vedere al votului? Aseară erau foarte multe mesaje pe Facebook de la susținători care vă cereau să participați la dezbatere.

Iohannis: Nu cred. Însă vă spund rept că am înțeles această nevoie de dezbatere. Am spus deja de ce nu accept dezbaterea cu doamna Dăncilă. Însă pentru a suplini această dezbatere voi organzia eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită.

Citește și Klaus Iohannis despre DEZBATEREA cu Viorica Dăncilă: „Voi organiza dezbatere AȘEZATĂ, marți seară"

Jurnalist: Situația abuzurilor de la DNA din mandatul lui Kovesi. De ce nu ați sancționat public aceste abuzuri, de exemplu cazul Negulescu?

Iohannis: Eu am considerat și consider că lupta anticorupție e necesară și importantă, am lăudat activitatea DNA. Eu voi sprijini în continuare ferm lupta anticorupție. Dacă au fost abateri acolo, aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există Inspcția Judiciară, există CSM, acolo se discută toate aceste lucruri, nu la Administrația Prezidnețială. Eu m-am exprimat politic pentru anticorupție.


Jurnalist: De ce ați numit-o pe Viroica Dăncilă premier? Regretați acest lucru?

Citește și Iohannis EXPLICĂ de ce a NUMIT-O pe Dăncilă premier: „Este o megadezămăgire. Nu am prevăzut evoluția ulterioară" 

Iohannis: Nu am bănuit că e așa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD și am bănuit că 10 ani la Bruxelles a văzut cum funcționează o democrație. Nu am cunoscut-o înainte și recunosc că e o mega-dezamăgire evoluția către un premier anti-democratic.

Jurnalist: Kelemen Hunor a spus că vă va vota dar nu le va sugera maghiarilor cu cine să voteze. Cum îi veți convinge să iasă din casă?

Iohannis: Eu contez pe votul lor. Cred că majoritatea vor înțelege care e miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația dl Kelemen, că își doresc o țară faină, asta îmi doresc și eu

Jurnalist: În 2014 l-ați acuzat pe Ponta de atitudine arogantă pentru că nu voia o dezbatere. Ce s-a schimbat de atunci?

Iohannis: Diferența e destul de mare. Nu l-am acuzat pe Ponta de comportament antidemocratic și în comparație că doamna Dăncilă a fost chiar un politician rezonabil. Stilurile lor sunt foarte diferite, sigur. Legat de aroganța dl Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu niște pretenții nenegociabile, facem patru dezbateri, mi-a spus și zilele și orele. Am acceptat atunci două dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și cred că eu nu, poate chiar un pic în bine

Jurnalist: Vă considerați și președintele votanților PSD?

Iohannis: Da. Eu am spus că vreau România fără politicieni PSD în funcție de conducere, nu înseamnă că sunt împotriva votanților PSD, e dreptul fiecărui român cum votează. Lupta politică nu e împotriva votanților PSD, ci a partidului. Sunt președintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor care au încercat să ducă România într-o catastrofă.

Jurnalist: Dacă veți fi reales, veți susține anticipatele?

Iohannis: Dacă bine îmi amintesc, eu și PNL am fost primii care am spus după căderea guvernului că anticipatele sunt cel mai bun instrument. Rămân la această opțiune, anticipatele sunt cea mai bună soluție.

Jurnalist: Regretați afirmația cu "ghinion" pentru profesorii care nu au strâns șase case din meditații?

Iohannis: Acea afirmație a fost greșit interpretată. Nu a fost intenția mea să jignesc

Jurnalist: Ați declarat în 2014 că Ponta își menține atitudinea arogantă. În schimb acum nu mai doriți. Ce s-a schimbat din 2014 până acum?

Iohannis: Diferența e mare. Nu l-am acuzat atunci pe Ponta de comportament antidemocratic și pot spune că în comparație cu Dăncilă, Ponta a fost un politician rezonabil. Greu de comparat. Sigur, stilurile sunt foarte diferite. Când am spus de aroganța lui Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu pretenții ne-negociabile: 4 dezbateri, zielele, orele, temele. Am acceptat totuși atunci 2 dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și nici pe el. Asta despre utilitatea electorală a acestor dezbateri. Lucrurile sunt diferite, PSD s-a schimbat mult în rău.

Jurnalist: Viorica Dăncilă vorbește deja despre aceste 6 case, și că trebuie să restituiți banii de chirie

Citește și Klaus Iohannis, RĂSPUNS pentru Viorica Dăncilă după ce l-a acuzat că are „ȘASE CASE": „E prost informată"

Iohannis: Doamna Dăncilă e prost informată. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal, sunt 5 case între timp. Această problemă a apărut când am intrat eu în politică, în 2000, și în fiecare campanie cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărat absolut legal și cinstit, iar chestiunile dezbătute în justiție sunt chestiuni de procese civile. 

Jurnalist, despre clubul Colectiv. Secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămână în Guvern?

Iohannis: M-a răscolit puternic acel film, a fost cutremurător. Am aflat imediat și am venit a doua zi să văd la fața locului ce s-a întâmplat, o tragedie care m-a marcat profund. Dacă abia acum a apărut acel film e clar că trebuie analizat. În ce-l privește pe Raed Arafat, dl ministru va face o analiză și va da un răspuns.

Jurnalist: Cu ce calitate a dvs vreți să convingeți un votant, care e preocupat de alte probleme decât cele politice?

Iohannis: Poate pentru că doresc să construiesc o Românie normală, am reprezentat bine spre foarte bine România în plan internațional, am adus toți liderii europeni în inima României, voi lucra cu un guvern bine intenționat pentru a îmbunătăți viața românilor, eu sunt convins că hoții trebuie să stea la pușcărie și nu în fruntea statului, am reușit să țină linia dreaptă, cu un guvern antieuropean și antiamerican, m-am dăruit cu trup și suflet muncii de președinte

Jurnalist: Într-o lume fără PSD, care sunt cele trei mari probleme pe care le au românii?

Iohannis: Ce își dorește fiecare european, o viață sigură, un venit sigur, o anumită prosperitate, să fie apărat, să trăiască într-o țară care îi respectă drepturile, cum funcționează școlile, spitale, Jandarmeria, care trebuie să-i apere când merg la mitinguri pașnice. România s-a schimbat în ultimii cinci ani, și un exemplu este felul în care se manifestă societate civilă. Românii și-au dat seama că vocea lor contează, o spun clar și răspicat

Jurnalist: Românii din diaspora ar fi vrut să vă vadă într-o dezbatere, chiar la Madrid

Iohannis: Nu am reușit în campanie să merg la Madrid, la Roma, dar Rareș Bogdan și Sighiartău au alergat atât de mult să explice ce vreau eu cu România normală. Diaspora este și a fost importantă pentru mine. În toate vizitele m-am întâlnit obligatoriu cu românii.

Jurnalist: Ce informații v-a prezentat ministrul Finanțelor legat de pensii și salarii?

Iohannis: Aceste lucruri o să vi le spună ministrul Finanțelor. Vreau să știu ce se întâmplă, am avut discuții foarte bune, e cutremurător ce dezastru au lăsat PSD-iștii și ce dezordine dar noi avem soluții. Vom găsi soluții și vom construi cu răbdare pe parcursul următoarelor luni condițiile pentru o nouă majoritate în Parlament

Jurnalist: La 30 de ani de la Revoluție, care a fost cel mai bun președinte al României?

Iohannis: Prefer să facă românii această evaluare. Alegătorii sunt eroii alegerilor. 

Jurnalist: Care este abordarea față de Rusia?

Iohannis: Relația cu Rusia se înscrie în principiu în relația stabilită în cadrul Consiliului European pentru o abordare comună. Comportamentul Rusiei a fost clasificat ca fiind asertiv, a ocupat Crimeea și a dus tot mai multe forțe armate în Crimeea, în frontul estic al NATO, relația economică e puternic afectată de sancțiunile occidentale. Politica noastră e una care a fost în linii mari stabilită cu toți partenerii europeni și ne vom ține de această linie.

Jurnalist: Dacă doamna Dăncilă ar fi în sală, ce i-ați spune? Dar electoratului PSD?

Citește și: Ce ar ÎNTREBA-O Iohannis pe Dăncilă. MESAJ pentru electoratul PSD

Iohannis: Vi se pare arogant dacă aș spune că nu aș întreba-o nimic? Dagă electorat PSD-ist e bine așa? Nu. Atunci alege te rog Iohannis

Jurnalist: Care e cea mai mare realizare a mandatului?

Iohannis: Cea mai mare e chiar ultima. Înlocuirea puterii PSD-iste cu o putere pentru români

Jurnalist: Mai multe voci v-au reproșat lipsa de acțiune în anumite momente. V-ați temut de suspendare?

Iohannis: În realitate, pentru un președinte suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut, nu am avut de ce, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat. Dar în ansamblu nu cred că suspendările președinților sunt soluția decât dacă există fapte grave. La noi suspendarea e vehiculată din motive strict politicianiste probabil va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine stabilite aici. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare.

Jurnalist: Ați spus că nu doriți să participați la dezbatere cu Dăncilă, pentru a nu o legitima. În 2014 ați participat, marțea neagră, 2013, premier Ponta, a fost o acțiune democratică?

Iohannis: A fost o încercare penibilă a guvernului Ponta, a părții PSD-iste a guvernului Ponta, de a da ordonanță pe amnistie și grațiere. Ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu probleme. Marțea neagră nu s-a transformat în ceva negru pentru România pentru că PNL a intervenit clar și eficient. Vă amintiți că la vremea respectivă i-am spus din postura de primar al Sibiului că acțiunea a fost o prostie și o inutilitate, nu cred că a fost o încercare de lovitură de stat, au fost prea slabi de înger pentru așa ceva.

Jurnalist: Cum convingeți alegătorii că nu participați pentru că vă temeți, pentru că vă e frică?

Iohannis: Nu am fost de acord cu stilul de guvernare al lui Ponta, dar sunt oripilat de stilul de guvernare a PSD din ultimii trei ani și în consecință nu voi face o dezbatere cu doamna Dăncilă.

Jurnalist: Când veți prezenta un bilanț critic al mandatului?

Iohannis: La dezbaterea pe care o voi organiza marți cred că ar fi un moment potrivit.

Jurnalist: Dl Orban s-a oferit să meargă el la dezbatere

Iohannis: Eu știu ce a spus pentru că eram împreună când am discutat de oportunitatea unei dezbateri. A spus că dacă vrea neapărat să vorbească cu cineva să vorbească cu el despre dezastrul la guvernare, nu era vorba de președinție

Bogdan Bolojan, StiriDiaspora.ro: Macron a afirmat că NATO e în moarte cerebrală

Iohannis: E o afirmație foarte puternică, dar ne vom întâlni la începutul lui decembrie pentru a vedea ce poate face NATO mai bine.

Citește și Klaus Iohannis RĂSPUNDE pentru ȘtiriDiaspora.ro: „Este o afirmație foarte puternică"

Bogdan Bolojan, StiriDiaspora.ro: Refuzul dezbaterii vă aparține personal sau e decizia staff-ului?

Iohannis: De regulă astfel de chestiuni nu se fac publice

Jurnalist: Vă considerați responsabil pentru eșecurile în plan extern ale României - Schengen, vize SUA etc?

Iohannis: Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic și se intră în procedură de eliminare a vizelor dacă rata de refuz a aplicațiilor e sub 3 %, la noi e 10%, e o decizie tehnică. Lucrurile ușor ușor se vor îmbunătăți și vom scăpa și noi de vize. Decizia privind Schengenul se datorează politicii catastrofale a doamnei Dăncilă. Și cu MCV și cu Schengen eram foarte aproape de a găsi soluții.

Jurnalist: Cu ce gând pleacă în seara asta la culcare omul Klaus Iohannis?

Iohannis: Cu gândul că mâine voi pleca în campanie și că mâine voi câștiga campania

 

 

Știre în curs de actualizare...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel