Klaus Iohannis, despre eșecul privind bugetul UE: „Diferențe de abordare între statele membre”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Eșecul summit-ului de la Bruxelles pentru adoptarea bugetului multianual al UE se datorează „menținerii diferențelor de abordare dintre statele membre”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, „negocierile au fost intense, derulându-se, în runde succesive, atât în format plenar, cât și bilateral" și au avut ca bază propunerea revizuită de buget, prezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel.

„În ciuda eforturilor susținute pentru avansarea către un acord final asupra viitorului buget, nu s-a putut ajunge la niciun rezultat în acest moment, pe fondul menținerii diferențelor de abordare dintre statele membre care solicită un volum total al bugetului de 1,00% din Venitul Național Brut (VNB) al UE27 și statele membre care pledează pentru un buget mai ambițios. Discuțiile vor fi reluate, la o dată ulterioară, în perspectiva atingerii, cât mai curând posibil, a unui acord politic", se arată în comunicat.

 

Iohannis a pledat pentru o abordare echilibrată

 

Președintele Klaus Iohannis a pledat la Bruxelles pentru o abordare echilibrată, arată Admnistrația Prezidențială.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că volumul total al bugetului trebuie stabilit la un nivel suficient pentru a permite implementarea obiectivelor politice agreate la Summitul de la Sibiu și asumate de către toate statele membre prin Agenda Strategică. În acest context, Președintele României a pledat pentru o abordare echilibrată care să acomodeze, deopotrivă interesele specifice ale statelor membre, precum şi ale Uniunii în ansamblul său și care să permită demararea la timp a procesului de implementare", se mai arată în comunicat.

 

Liderii ţărilor UE nu au ajuns la niciun acord

 

Potrivit acestuia, Klaus Iohannis a insistat pe necesitatea asigurării finanțării corespunzătoare a politicilor de coeziune și agricolă.

„În discuția bilaterală cu Președintele Consiliului European, Președintele Klaus Iohannis a reluat solicitările și argumentația aferentă pentru aspectele de interes pentru România, atât în termeni de alocări, cât și de condiții de implementare. În context, Președintele României a solicitat asigurarea unor condiții mai flexibile de implementare, care să faciliteze accesul la fondurile europene și, în același timp, să permită adaptarea finanțării la nevoile specifice de dezvoltare ale României", se mai spune în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Liderii ţărilor Uniunii Europene nu au ajuns la niciun acord privind bugetul multianual comunitar, a declarat vineri seară Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la sfârşitul summitului de la Bruxelles.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel