Klaus Iohannis, declaraţii după numirea Procurorului General și a noilor șefi DNA și DIICOT: „Atitudinea PSD este cel puțin ciudată“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele României susține joi o declarație de presă înaintea Consiliului European. Declarația are loc după discuțiile cu PNL de la Vila Lac, pe tema anticipatelor și după semnarea decretelor de numire în funcție pentru procurorii-șefi de la DNA, DIICOT și Procurorul General.

Despre finanțările de la bugetul UE:

Opiniile sunt destul de rezervate. Cei care primesc mai mult sunt de părere că primesc puțin. Ne interesează să avem o finanțare bună pe programele noi.

Pozițiile sunt foarte diferite, abordările inițiale sunt destul de dure, mă aștept la discuții foarte complicate astăzi.

Vrem bani suficienți pe coeziune, pe agricultură și să avem un buget mult mai mare decât cel pe exercițiul anterior.

Sunt argumente care țin de repartizare banilor, de contribuie, de dezvoltare dar și de politice tradiționale. Tote vor face parte din negociere.

 

Despre numirile procurorilor-șefi:

Astăzi, înainte  să plec spre Bruxelles am semnat decretele de numire a procurorilor generali: Doamna Scutea, doamna Hosu și domnul Bologa, trei candidați propuși de ministrul Justiției după un proces de selecție transparent bine organizat. Numărul mare de candidați arată că a fost o competiție deschisă. După concretizarea propunerilor, acele au fost trimise la CSM care au avut opinii ușor diferite.

Am avut opiniile ministrului și pe de altă parte avizul CSM, care mi s-a părut destul de superficială. Am considerat corecte oipiniile domnului Predoiu.

E important că s-a încheiat interimatul la toate parchetele. O conducere interimară are acest defect asupra instituțiilor. M-am bucurat că selecția ministrului Predoiu a scos la iveală trei candidați foarte buni și mi-a făcut plăcere să îi numesc pe funcții.

Cât despre MCV, este o recomandare care spune să se țină cont. Și am ținut cont... Am citit și ce a scris CSM. 

 

Despre alegerile anticipate și investirea Guvernului Orban II:

Nu știu dacă va fi afectat calendarul pentru anticipate. Dar atitudinea PSD este cel puțin ciudată. După ce PSD a depus moțiune de cenzură, a căzut Guvernul, acum spun că nu este vina lor... Este evident - PSD care  depus moșiune, a doborât guvernul, iar acum acum, când trebuie votată o nouă propunere, ei sunt ocupați cu altele. Mi se pare o poziție principial incorectă și îi invit să își reconsidere punctul de vedere. Parlamentul României e organul suprem, acolo se lucrează prin prezență, nu absență.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel