Adrian Năstase, mesaj pentru Klaus Iohannis: „Le retrage și pe ele?“

Adrian Năstase lansează un nou atac la adresa lui Klaus Iohannis. 

Adrian Năstase îl atacă, din nou, pe Klaus Iohannis într-o postare pe blogul său personal. El vorbește despre aducerea în România a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu care Iohannis se mândrește acum, dare despre care, acuză Năstase, nu ar știi istoria aducerii lor la Cotroceni, Căci altfel, cel mai probabil, așa cum dorește retragerea decorației sale, ar putea să ceară și retragerea sabiei de la expunere. 

„Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”. Superb acest titlu! Este vorba de săbiile lui Alexandru Ioan Cuza recuperate de mine, la o licitatie de la Londra. Una dintre ele se află la Muzeul Cotroceni. Credeti că Iohannis stie cum a ajuns (sabia) acolo?“, se întreabă Adrian Năstase în cea mai recentă postare pe blogul său.

Istoria aducerii celor două săbii în țară - povestită de fostul premier

 

„In 1992, eram ministru al afacerilor externe. La un anumit moment, ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că intr-o revistă din Franta („Point de vue”, din 2 ianuarie 1992) apăruse un articol in care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. (...) Am considerat că este de datoria noastră să incercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. (...)

Am urmărit cu atentie de la Bucuresti desfăsurarea licitatiei. (...) Pretul plătit a fost de 550 000 de franci pentru sabia oferită lui Cuza de către Obrenovici si 110 000 franci pentru sabia oferită lui Cuza de sultanul Abdul-Mejid. Am adus, prin curier diplomatic, cele două săbii la Bucuresti. Una, am oprit-o la Ministerul de Externe, pentru Muzeul diplomatiei românesti, cealaltă a fost transferată la Muzeul Cotroceni“, a povestit Năstase despre istorii achiziționării celor două arme ale lui Cuza.

Sabia de la Cotroceni, simbolul luptei cu otomanii

 

„Cea care se află la Coroceni i-a fost oferită lui Cuza de către printul Milos Obrenovici pentru că inlesnise un transport de arme prin teritoriul Principatelor, arme care veneau din Rusia. Sabia, lucrată la Viena, are un mesaj inscris pe lamă: „Amicus certus in re incerta”. Mânerul simbolizează lupta românilor si a sârbilor (leul si vulturul) cu otomanii (sarpele) iar teaca sabiei este ornată cu diamante si smaralde, având si monogramele lui Cuza si Obrenovici. Se pare că la deschiderea sesiunii parlamentare din 1863 Cuza a purtat sabia primită de la Obrenovici.

Bănuiesc că, la Muzeul Cotroceni, aceste detalii figurează in descrierea acestui simbol de demnitate si de prietenie“, descrie Adrian Năstase.

Fostul premier se întreabă, ironic, dacă aflând aceste detalii, președintele nu va dispune și retragerea de la expoziție a săbiei aduse în țară de el, așa cum a dorit și retragerea decorației „Steaua României“ conferită fostului premier român.

„Intrarea la Receptia organizată cu ocazia Zilei nationale s-a făcut prin aripa ce adăposteste Muzeul. Mă intreb dacă, acum, aflând istoria acestui obiect de la Cotroceni, Iohannis nu va dispune ca sabia să fie retrasă de la expunere?!“, conchide Năstase.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy