Italienii sunt disperați: "Nu se mai găsesc badante, zeci de familii pe lista de așteptare"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Situație disperată pentru multe familii din Italia, după restricțiile impuse de autoritați cetățenilor din România și Republica Moldova. Tot mai multe familii nu mai găsesc îngrijitoare pentru bătrâni.  

Presa locală din Prato scrie că badantele sunt "de negăsit", după introducerea carantinei pentru cei sosiți din România. Agenția Family Care are nu mai puțin de cincizeci de solicitări pe care nu le poate îndeplini, în contextul în care pentru femeile care se întorc din România, există problema unde să petreacă carantina, relatează notiziediprato.it (sursa originală în limba italiană).

Lista de așteptare a agenției actualizată constant, deoarece există în medie 5 cereri pe săptămână.

Vârf de cereri pe timpul verii

 

În timpul verii a existat întotdeauna o creșterea a numărului de cereri, însă anul acesta au mai apărut două elemente: odată cu pandemia de coronavirus, cererile pentru casele de bătrâni au scăzut și, prin urmare, cererea de badante a crescut. Pe de altă parte, restricțiile impuse românilor a scăzut mult oferta de forță de muncă.

"Tatăl meu a murit brusc, iar mama suferă de o boală degenerativă. Prin îngrijitoarea unei prietene am găsit o doamnă din România dispusă să vină la Prato. După ce am ajuns la un acord și am vorbit cu consultantul pentru formalizarea contractului de muncă, noile reguli au împiedicat-o să plece. Nu pot găsi pe nimeni dispus să aibă grijă de mama mea", spune spune Carnei Bocci.

Cei care aveau deja un loc de muncă asigurat și au reușit să ajungă în Italia înainte de blocaj, au fost nevoiți să facă carantină și a apărut o altă problemă: în familii nu puteau fi acceptați și nici măcar în structuri de cazare.

"Unele dintre asistentele familiale românce au decis în timpul stării de urgență să se întoarcă acasă. Pentru a gestiona revenirea lor, ne-am conformat la ceea ce guvernul a stabilit recent: vor semna o declarație care să ateste că respectă auto-izolarea. Așa că vor trebui să se organizeze pentru a trăi într-o casă autonomă și izolată cel puțin 14 zile", a explicat Danilo Arcaini, șeful filialei Family Care din Prato. 

italienii disperati nu mai gasesc badante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel