Italia vrea redeschiderea frontierelor în UE: "Ziua Z" pentru turismul european

Andreea Cosma |
Data publicării:
sursa foto: Flickr.com
sursa foto: Flickr.com

Italia pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor pe teritoriul Uniunii Europene (UE) la 15 iunie, care ar putea deveni "Ziua Z" pentru turismul european, a declarat luni seara ministrul italian de externe Luigi Di Maio, informează marţi AFP.

"Lucrăm pentru a putea reporni toţi odată pe 15 iunie în Europa. Pentru turism, 15 iunie este într-un fel Ziua Z europeană", a subliniat ministrul în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rai 1. "Germania aspiră să redeschidă (frontierele) pe 15 iunie (...), noi lucrăm la aceasta cu Austria şi cu alte ţări", a adăugat Luigi Di Maio.

Declaraţiile sale vin în întâmpinarea unui apel franco-german pentru o redeschidere a frontierelor cât mai repede posibil, apel lansat marţi de preşedintele Adunării Naţionale franceze, Richard Ferrand, şi omologul său german, Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestag.

La ora actuală, redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lui iunie, însă până acum anunţurile au fost făcute disparat de ţările europene, în pofida apelurilor Comisiei Europene la o mai mare coordonare a acţiunilor.

Pe frontul italian, Luigi Di Maio speră să relanseze sosirile de vizitatori străini prin oferirea de "indicaţii unitare turiştilor" în toate regiunile. În caz contrar, "turistul nu va şti cum să se deplaseze dintr-o regiune în alta", a spus el. "Trebuie să salvăm ceea ce putem salva din (această) vară, pentru a-i ajuta pe oamenii noştri de afaceri", a subliniat ministrul italian.

Teoretic, deplasările între regiunile Italiei se vor face fără restricţii începând cu 3 iunie, însă o decizie finală este aşteptată la sfârşitul săptămânii, pentru că executivul este îngrijorat de situaţia din Lombardia şi din Piemont, în nordul ţării, două regiuni ce totalizau luni două treimi dintre noile cazuri de contaminare.

Luni seara, numărul de noi cazuri de contaminare a crescut în Italia cu numai 0,1% la nivel naţional, cu 300 de noi infectări. De la începutul epidemiei, 32.877 dintre persoanele care au contractat coronavirusul au decedat (92 de decese luni), dintre care în jur de jumătate de decese s-au înregistrat în Lombardia. În prezent, în Italia sunt încă declarate pozitive la coronavirus 55.300 de persoane. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel