Italia se teme de badantele românce: "România SPERIE celelalte ţări". Se cer garanții la sosirea în peninsulă

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Presa italiană pune "la pământ" România în urma exploziei de noi cazuri de coronavirus, dar şi a "haosului birocratic cauzat de Curtea Constituțională", care a permis mai multor persoane cu simptome de COVID să iasă din carantină sau izolare. Italia se teme de reîntoarcerea badantelor, care au interacţiuni directe cu persoane vulnerabile precum vârstnici, copii sau persoane cu handicap.

"PRESA ITALIANĂ: FAMILIILE ITALIENE CER REGULI SI GARANȚII CU PRIVIRE LA INGRIJITOARELE ROMÂNCE CARE SOSESC DIN ROMANIA

Revista presei italiene de seara cu privire la situația coronavirus in Romania:

- dacă ieri se vorbea de “Brazilia Europei” si “bomba” din Est, azi temerile italienilor devin din ce in ce mai concrete: “coșmarul Covid” in Romania, “virusul sosește din Romania”, “Italia tremură” din cauza modului in care evoluează situația din România

- se descrie pozitia dificila a autorităților de la București de a tine situația sub control, după ce nu s-a mai putut recurge la “punerea in izolare sau spitalizarea infectatilor”

- se cer măsuri stricte si controale cu privire la sosirile din Romania

- se trage un semnal de alarmă mai ales in ceea ce privește categoria ingrijitoarelor: “familiile cer reguli si garanții” , “ingrijitoarele românce intra in contact cu categorii fragile”

- ambasadorul României, interpelat de cotidianul “Il Giornale”, susține ca situația coronavirus in România va intra in curând in parametri normali, după adoptarea unei legi care va rezolva vidul legislativ si va permite autorităților gestionarea situației. In plus, el susține ca majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare si “sistemul sanitar din Romania va face față situației”, a transmis pe pagina sa jurnalista Miruna Cajvaneanu.

 

Il Messaggero: "România a ales să fie Brazilia Europei și sperie acum țările din Bătrânul Continent"

 

Presa italiană a catalogat recent România drept "Brazilia Europei", în urma numărului foarte mare de infectări cu COVID-19 şi a deciziei CCR care a permis externarea pacienţilor pe bandă rulantă.

"Muncitori casnici români și riscul Covid. Familiile italiene impun reguli", titrează Il Messaggero, care susţine că România a "ales" acest statut.

"Fără restricţii, se înregistrează o nouă creştere a infecțiilor și a pacienților infectați care sunt externaţi fără control. România a ales să fie Brazilia în Europa și sperie acum țările din Bătrânul Continent", mai scrie cotidianul.

Aceeaşi sursă precizeazăî că italienii se tem de cei care se întorc acum din Bucureşti, întrucât românii sunt principala mcomunitate străină din ţară şi majoritatea au interacţiuni cu categorii vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele cu handicap sau copiii.

FĂRĂ RESTRICŢII

"Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru cei care călătoresc în Belpaese (spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Serbia, Muntenegru și Kosovo)", continuă Il Messaggero .

"Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători sunt în contact cu oameni fragili", explică Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici.

În momentul de față este de așteptat doar ca îngrijitorii să fie echipați cu măști, să mențină distanțarea socială - deși este imposibil, având în vedere sarcinile - și să fie admis la locul de muncă, adică să nu depășească 37,5 grade.

„Totuși, o familie nu este o afacere - continuă expertul - Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, dar supunerea testelor are un cost” care ar trebui să sprijine „Ministerul Sănătății, la care am solicitat deja să monitorizăm situația”.

 

Presa italiană acuză "haosul birocratic cauzat de Curtea Constituțională"

 

La începutul lunii iulie, în urma ordinului guvernatorului Veneto, Luca Zaia, care impunea izolarea și testarea sistemului de sănătate pentru lucrătorii casnici non-europeni (deci nu români), asociația a solicitat aceste practici, care au fost extinse în toate regiunile și toate mediile.

„Suntem îngrijorați - spune Zini - nu există o soluție clară” în ciuda creşterii fenomenului. În Italia, de fapt, potrivit Istat și INAIL, ar exista cel puțin 2 milioane de lucrători casnici (doar 848 mii regularizați), dintre care aproape jumătate din Europa de Est. Un vid de reglementare care îngrijorează foarte mult. În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate de autoritățile din București a continuat să crească și ajunge deja la 800 de noi infecții la fiecare douăzeci și patru de ore (în total 38 de mii). Un boom comparativ cu scăderea din iunie datorată atât ridicării restricțiilor dorite de guvernul Ludovic Orban, cât și haosului birocratic cauzat de Curtea Constituțională.

DECIZIA

La începutul lunii iulie, judecătorii români au stabilit că carantina obligatorie, izolarea sau tratamentul la spital nu pot fi impuse de un Dpcm cetățenilor, ci că este necesară o discuție parlamentară. Între timp, însă, potrivit ministrului sănătății, Nelu Tătaru, „cel puțin 30 de mii de persoane, suspectate și confirmate, au părăsit izolarea”. Pacienții care, până în prezent, „sunt încă foarte contagioși - Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat duminică presei locale - Dar nu există o modalitate instituțională de a-i opri”. Prin urmare, riscul este că focarele se înmulțesc dramatic, chiar dacă răspunsul guvernului român a venit chiar în această dimineață.

"Noua lege privind carantina și izolarea a fost aprobată de Parlamentul României și intră în vigoare la 21 iulie 2020 - comentează ambasadorul României în Italia, George Bologan - Va oferi autorităților instrumentele necesare pentru gestionarea epidemiei Coronavirus în mod adecvat, acoperind vidul legislativ survenit ” Prin urmare, speranța va reveni din următoarele zile, de asemenea, deoarece, concluzionează Bologan, „majoritatea persoanelor în prezent pozitive pentru Covid19 în România sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare, iar sistemul de sănătate este gata să ofere tratament tuturor pacienților".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel