Italia. Premierul Mario Draghi promite redeschiderea țării: "Libertate după doi ani de restricții"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Mario Draghi schimbă ritmul în lupta împotriva Covid. Încurajat de numărul „foarte încurajator” de vaccinări, premierul decide să deschidă țara și arată drumul către libertate după doi ani de restricții, relatează Corriere. 

Un punct de cotitură, care marchează începutul unei noi etape pentru o Italie „din ce în ce mai deschisă”. Dar dacă partidele Pd, Forza Italia , M5S, Italia viva și Leu sunt de acord cu "sprintul" către revenirea la normalitate, Liga alege să se abțină.

„Nu ne putem opri”, este reacția uluită a lui Draghi la mișcarea neașteptată a lui Salvini. Și de data aceasta nu este o simplă directivă a premierului, ci este anunțul unei noi metode de lucru: „Vor fi luni grele”, prezice premierul, care se pregătește să ia cu și mai multă „claritate și pragmatism” toate deciziile pe care le consideră corecte, pentru a scoate țara din pandemie și criză economică, relatează sursa citată

Pe scurt, Draghi nu mai pare dispus să se angajeze în alte compromisuri și nu vede motive politice care l-ar putea face să-și schimbe părerea pe aspecte pe care le consideră foarte importante, precum prezența fizică a elevilor la școală. .

Prezența elevilor la școală este atât de importantă pentru el, încât Draghi le-a mulțumit lui Roberto Speranza, ministrul Sănătății italiene, Patrizio Bianchi și subsecretarului Roberto Garofoli, care au lucrat la textul de lege. Proiectul decretului era ceva mai gradual, însă premierul a fost cel care a insistat pentru eliminarea restricțiilor la școală.

„Statul a investit în vaccinuri și nu este corect ca familiile care s-au bazat pe știință și pe alegerile guvernamentale să sufere”, este raționamentul lui Draghi. Așa a fost pentru școală, simbol al redeschiderii și așa va fi și pe alte probleme, chiar dacă Liga sau alte forțe ar amenința cu un vot negativ. 

 

Green Pass-ul în Italia

 

Chiar dacă acum se vorbește despre redeschiderea țării, Italia a fost una dintre țările care au introdus cele mai dure restricții. Cu decrete aproape săptămânale, care schimbau radical regulile și cu o schimbare de premier în plină criză sanitară, țara părea să vadă tot mai greu luminița de la capătul tunelului. Italia a fost prima țară care a introdus un așa zis super green pass, care dubla certificatul verde de bază. 

Așa-numitul permis verde "întărit" sau Super Green Pass din Italia dovedește că posesorul este vaccinat împotriva Covid-19 sau că s-a vindecat de Covid-19. Nu poate fi obținut printr-un rezultat negativ la test. Persoanele care nu au această versiune a permisului de sănătate nu vor avea acces la o listă lungă de locuri de desfășurare a activităților, iar cei care au acest permis se confruntă cu foarte puține restricții.

Unde aveți nevoie de el? Începând cu 10 ianuarie, permisul verde "super" este obligatoriu în majoritatea spațiilor culturale și de agrement din Italia, precum și pentru a avea acces la toate formele de transport public.

Lista locurilor în care veți avea nevoie de acest document include: restaurante, baruri, hoteluri, stațiuni de schi, muzee, galerii, cinematografe, stadioane sportive, piscine, săli de sport, târguri comerciale, centre de conferințe și festivaluri, precum și ceremonii civile sau religioase.

De asemenea, este necesar pentru a urca la bordul tuturor mijloacelor de transport, inclusiv în avioane, trenuri, nave, autocare, autobuze locale, tramvaie și metrouri.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel