Italia. „Podul lui Nero” a ieșit la suprafață din cauza secetei severe - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. „Podul lui Nero” a ieșit la suprafață din cauza secetei severe. FOTO: captură video YouTube @WONDER WORLD
Italia. „Podul lui Nero” a ieșit la suprafață din cauza secetei severe. FOTO: captură video YouTube @WONDER WORLD

Seceta severă din Italia a scos la iveală o comoară arheologică, la Roma: un pod care ar fi fost construit de împăratul roman Nero și care este scufundat sub apele râului Tibru. 

Scăderea nivelului apei din Tibru, care, potrivit Reuters, a ajuns la nivelul minim după mai mulți ani, a scos la iveală ruinele de piatră ale Pons Neronianus (în latină Podul lui Nero).

Nero, al cincilea împărat al Imperiului Roman – între anii 54 și 68 d.Hr, a fost un suveran controversat, relatează Digi24. Și-a concentrat atenția pe victorii militare în campaniile din străinătate, pe arte, muzică și curse de care, dar a neglijat și politica. În timpul cât a fost împărat, cuferele Romei au fost golite pentru ca Nero să construiască în centrul Romei „Domus Aurea” (Palatul de Aur). Și-a ucis mama și una dintre soții și s-a străduit să reconstruiască Roma după incendiul devastator din 64 d.Hr. Nero s-a sinucis patru ani mai târziu, la vârsta de 30 de ani, după ce a fost declarat inamic public de către Senatul Roman.

Live Science a discutat cu mai mulți experți, care au remarcat că ruinele podului au mai fost vizibile în trecut din cauza nivelului scăzut al apei. Ei au susținut că în ciuda numelui său, nu este sigur dacă acest pod a fost construit de Nero. „Ruinele acestui pod roman sunt vizibile ori de câte ori nivelul apei din Tibru scade, prin urmare ori de câte ori există perioade lungi – ca acum – de precipitații foarte reduse”, a declarat Robert Coates-Stephens, arheolog la British School din Roma.

 

 

„Originile podului sunt incerte”

 

Mai multe surse au declarat pentru Live Science că este posibil ca acest pod să fie fost construit înainte de domnia lui Nero. „Originile podului sunt incerte, având în vedere că este posibil ca un pod să fi existat aici înainte de domnia lui Nero”, a declarat Nicholas Temple, profesor de istorie a arhitecturii la London Metropolitan University.

Numele Pons Neronianus „apare pentru prima dată doar în documentele din secolul al XII-lea privind monumentele Romei”, a spus Coates-Stephens. „Este adevărat că Nero avea grădini și proprietăți extinse în zona Vaticanului, așa că un pod în acest punct ar fi oferit acces ușor la acestea”.

 

Podul „a fost construit într-o curbă, într-o zonă inundabilă”, „o idee teribilă”

 

O serie de cercetători au declarat pentru Live Science că podul a fost construit într-un loc ales prost.  

Podul „a fost construit într-o curbă, într-o zonă inundabilă”, ceea ce este „o idee teribilă”, a declarat Rabun Taylor, profesor de limbi clasice la Universitatea din Texas din Austin, pentru Live Science. Cercetările lui Taylor despre acest pod sugerează că podul a fost demontat, iar pilonii de piatră au fost reasamblați pentru a crea un nou pod într-o zonă mai stabilă în aval.

Pons Neronianus lega Roma de o zonă mai puțin dezvoltată la acea vreme. În timp ce pe o parte a râului se afla Campus Martius, o zonă umedă drenată care în acest moment avea câteva clădiri publice (cum ar fi băi și temple) și era folosită pentru a organiza parade militare, cealaltă parte era conectată la o zonă în care se ală acum Vaticanul și unde erau câteva case mari. Abia în anii 130 d.Hr. zona a început să fie dezvoltată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel