Italia. O româncă, șefă în azilul groazei. Bătrâni maltratați, legați de paturi: „Ce zici, vrei apă? Taci sau te împușc!“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

O româncă de 56 de ani din Italia a fost plasată în arest la domiciliu fiind acuzată de maltratarea persoanelor vârstnice. Femeia înființase în mod ilegal un cămin de bătrâni și, împreună cu alte 3 surori, îi maltratau pe bătrânii azilanți, pentru îngrijirea cărora primeau peste 1.300 de euro pe lună. 

Românca, împreună cu trei surori de origine italiană este acuzată de maltratarea persoanelor vârstnice, abuz și rele tratamente, dar și de  încălcarea legii privind activarea unei structuri de asistență socială fără autorizație, absența contractelor regulate de muncă pentru colaboratori și abuz în administrarea medicamentelor.

Aurelia Dragomir și cele trei colege ale sale au intrat în vizorul autorităților de control italiene după ce doi azilanți ai căminului de bătrâni pe care îl administrau la Monteveglio, regiunea Emilia-Romagna, au murit în condiții suspecte, în decurs de două săptămâni.

„Ești nebun? Stai cuminte sau te împușc”

 

În interceptările carabinierilor se aud bătrânii care strigă: „ajută, ajută-mă”  sau se plâng de durere, iar românca le răspunde „o să mori, iar rudele tale nu mai ajung”. Unui alt oaspete care cere apă și care ar fi murit câteva ore mai târziu, una dintre femei îi răspunde: « Ce zici apă, apă, apă? Ești nebun? Stai cuminte sau te împușc”, citează din ancheta procurorilor publicația Leggo. 

Carabinierii care le-au arestat luni, 16 noiembrie, pe cele patru femei, au descoperit că bătrânii respectivi trăiau de fapt un adevărat coșmar între zidurile căminului „Nino Aurelia” din Monteveglio. Interceptările convorbirilor telefonice și din mediul ambiental demonstrau o stare de permanentă frică din partea celor nouă bătrâni cu vârste de peste 80 de ani, care locuiau în structură. Potrivit procurorului Francesca Zavaglia, care a dispus arestarea preventivă în arest la domiciliu, le definește pe femei un pericol social din cauza „incapacității lor de a-și reprima impulsurile agresive și opresive” , cu pericolul suplimentar că, dacă ar fi eliberate, „ ar comite alte infracțiuni grave de același fel” .

„În camera de urgență mi-au spus că a fost legat de picioare și brațe de mult timp“

 

Ancheta a început cu moartea lui Vincenzo Fornasini, în vârstă de 82 de ani, care a avut loc pe 22 ianuarie. Bătrânul a murit de pneumonie, la spitalul din Bazzano. Pe corpul său, medicii au găsit traume și vânătăi suspecte și i-au anunțat pe carabinierii din Bazzano, vârstnicul având  traume faciale și urme la încheieturi și glezne, de parcă ar fi fost legat mult timp. 

„Nu bănuiam nimic. Tatăl meu mi-a spus că l-au tratat urât, dar suferea de demență senilă și eu nu am dat importanță la ceea ce a spus, din păcate. Doar în camera de urgență mi-au spus că a fost legat de picioare și brațe de mult timp”, a afirmat fiul bătrânului mort. Bărbatul consideră arestul la domiciliu pentru suspecți o măsură „prea slabă” având în vedere ceea ce au făcut și se întreabă dacă proprietarul structurii doarme liniștit cu conștiința ei după ce s-a comportat așa.

Bătrânii, mutați ilegal într-o altă locație, după două decese suspecte

 

Carabinierii din Nas au reușit să afle în ultimele luni cum Aurelia Dragomir și cele trei colaboratoare ale sale, după moartea lui Fornasini și a altui bătrân pe data de 8 februarie, lăsat și el în agonie pentru ore întregi, și-a continuat activitatea în altă locație, dar cu aceleași modalități ilegale și inumane. La sfârșitul lunii februarie i-a transferat pe bătrâni, fără nicio autorizație, la o pensiune din Zocca, încălcând măsurile și reglementările fiscale și anti-Covid. Mai mult, niciuna dintre colaboratoarele femeii nu avea calificări care să permită profesiile din sănătate.

În urma rezultatelor anchetei, Aurelia Dragomir și cele trei surori italience au fost plaste luni în arest la domiciliu în urma undei decizii emise de judecătorul de instrucție Francesca Zavaglia care, descriind persoanele suspecte, evidențiază „cinismul și lipsa lor de umanitate”. Cele patru femei vor apărea în fața unei Curți de judecată acuzate de maltratarea bătrânilor pe care îi aveau în îngrijire, exercitarea abuzivă a profesiei deoarece ar fi administrat sedative persoanelor în vârstă fără prescripție medicală, încălcări a normelor legate de activitatea unei structuri de asistență socială fără autorizație și absența contractelor regulate de muncă pentru colaboratori, potrivit ilrestodelcarlino.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel