Italia. Monument dedicat soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, inaugurat la Bolzano  

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile au terminat construcția unui monument ce comemorează eroii români care au decedat în timpul Primului Război Mondial şi îşi dorm somnul de veci pe teritoriul Italiei. 

Proiectul a fost realizat de Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului italian al Apărării, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor în Război, în baza prevederilor unui acord interguvernamental privind mormintele de război.

"Ministerul Apărării Naţionale din România, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor în Război, a implementat anul acesta proiectul de ridicare a Monumentului Eroilor Români din Primul Război Mondial în localitatea Bolzano, regiunea Trentino-Tirolul de Sud.

Proiectul comemorativ iniţiat de partea română s-a derulat în baza prevederilor Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene privind mormintele de război, semnat la Bucureşti, la 09 iulie 2015 şi a Acordului tehnic având ca obiect autorizaţia pentru folosirea gratuită a unei parcele de teren, în proprietatea statului italian, pentru construirea operei comemorative de război dedicate eroilor români, semnat la Roma, la 21 noiembrie 2019.

Miercuri, 6 octombrie 2021, la Cimitirul militar italian din localitatea Bolzano s-a desfăşurat activitatea de recepţie la terminarea lucrărilor de construire a monumentului comemorativ românesc. La activitate au participat colonelul Gianpaolo FRANCHI din cadrul Comisariatului General pentru Omagierea Morţilor în Război şi o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale din România condusă de colonelul Iulian BARBU, ataşatul român al apărării la Roma.

Opera comemorativă de război românească de la Bolzano este o mărturie a sacrificiului eroilor români care au decedat în timpul Primului Război Mondial şi îşi dorm somnul de veci pe teritoriul Republicii Italiene.

În cadrul acestei activităţi, reprezentanţii părţii române au adresat mulţumiri părţii italiene pentru disponibilitate şi sprijinul acordat pe întreaga perioadă de implementare a proiectului de construire a monumentului comemorativ românesc, exprimându-şi încrederea privind continuarea bunei colaborări bilaterale în domeniul comemorării eroilor şi cel al protejării mormintelor şi operelor comemorative de război de pe teritoriul ambelor state", se arată în mesajul Ambasadei României în Italia. 

monumentul-eroilor-romani-bolzano-italia

monumentul-eroilor-romani-bolzano-italia-2

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel