Italia. Mario Draghi confirmă că va fi noul premier. A prezentat lista miniştrilor săi

Andreea Cosma / 12 feb 2021, 21:34 Salveaza PDF Comentarii
captura video
captura video

Mario Draghi, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, a confirmat vineri seara că este gata să formeze noul guvern al Italiei, transmite Reuters. Guvernul condus de Mario Draghi va depune jurământul sâmbătă 13 februarie la prânz, la Palazzo del Quirinale.

"Președintele Republicii Sergio Mattarella l-a primit în seara aceasta la Palazzo del Quirinale pe profesorul Mario Draghi, care a acceptat sarcina de a forma guvernul. Profesorul Draghi a acceptat numirea și a prezentat propunerile referitoare la numirea miniștrilor, în conformitate cu articolul 92 din Constituție" , a anunțat secretarul general al Quirinale Ugo Zampetti.

Demersul lui Draghi a primit un impuls joi, când Mișcarea 5 Stele a fost de acord să sprijine guvernul, ceea ce va asigura noului Executiv o majoritate confortabilă.

Doar formaţiunea de extremă dreapta Fratelli d'Italia a anunţat de la început că va vota împotriva noului guvern. Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, care ceruse de mai multe ori alegeri anticipate, şi-a schimbat poziţia şi a anunţat că îi va acorda sprijin "necondiţionat" lui Draghi.

Unul dintre motivele pentru care atât de multe partide și-au unit forțele în coaliția de guvernământ este că toate vor să aibă un cuvânt de spus în modul în care Italia cheltuie cele peste 200 de miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană.

 

Cine sunt miniştrii din guvernul Draghi

 

Draghi a prezentat o listă a cabinetului pe care figurează atât tehnocraţi, cât şi politicieni din coaliţia extinsă pe care a reuşit să o formeze.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a cerut lui Draghi să accepte postul de prim-ministru după ce fostul executiv a fost înlăturat în urma unor conflicte politice. Sarcina noului premier este de a combate epidemia de coronavirus în acelaşi timp cu criza economică.

Ministru de externe în noul guvern de la Roma rămâne Luigi Di Maio, lider al Mişcării 5 Stele.

Giancarlo Giorgetti din partidul Liga va fi ministrul industriilor.

Andrea Orlando, din Partidul Democrat, de centru-stânga, va prelua portofoliul muncii.

Ministru al justiţiei va fi experta Marta Cartabia, preşedintă a Curţii Constituţionale până în decembrie anul trecut.

Roberto Speranza rămâne ministru al sănătăţii.

Agenţia dpa observă că politicienii vor fi totuşi mai numeroşi decât tehnocraţii. 

Printre tehnocraţii care vor ocupa posturi cheie se numără Daniele Franco, director general al Băncii Italiei, numit ministru al economiei, şi Roberto Cingolani, fizician şi expert în informatică, pe funcţia nou înfiinţată de ministru pentru tranziţia ecologică. 

 

Priorităţile guvernului Draghi

 

Draghi, în vârstă de 73 de ani, este creditat cu salvarea monedei euro atunci când se afla la conducerea Băncii Centrale Europene.

Politicienii pe care i-a întâlnit săptămâna aceasta au spus că a mărturisit că se opune austerității fiscale, în ciuda nivelurilor crescânde ale datoriei naționale, având în vedere importanța protejării coeziunii sociale.

De asemenea, Draghi a promis că va crea un minister puternic pentru tranziția ecologică, ceea ce l-a ajutat să câștige sprijinul Mișcării 5 Stele.

Politicile de combatere a schimbărilor climatice trebuie să fie un pilon al planurilor de redresare pe care statele UE trebuie să le prezinte Comisiei Europene până în aprilie.

Draghi a mai spus că va face din programul de vaccin anti-coronavirus o prioritate. Italia a înregistrat aproape 93.000 de decese legate de COVID-19, fiind a doua cea mai afectată țară din Europa.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy