Italia. Intră în vigoare noul decret cu restricții dure de sărbători: "Nu vom ține cont de ce se întâmplă în Europa"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
mario draghi
mario draghi

Joi, 23 decembrie, în Italia va intra în vigoare noul decret care pregătește țara pentru perioada sărbatorilor, în condițiile în care Europa se lovește de un nou val masiv de infectări. Restricțiile sunt destul de dure, însă guvernul promite să nu mai închidă afacerile, aici aplicându-se măsuri proprii în funcție de rata de infectare locală, fără să se țină cont de ce se întâmplă în Europa. 

Vor fi restricții pentru petrecerile de Revelion, măști obligatorii în aer liber în toată Italia, a treia doză de vaccin se va face la patru-cinci luni de la ultima inoculare, iar permisul verde va fi valabil doar șase luni.

Confruntat cu o curbă epidemiologică în urcare și cu spitalele care riscă să se supraaglomereze, Guvernul a decis o înăsprire riguroasă a restricțiilor. Asta nu exclude alte măsuri drastice pentru cei nevaccinați, inclusiv interdicții. 

Decretul care va fi aprobat mâine, 23 decembrie, va garanta deschiderea de activități și magazine, dar nu va putea ține cont de ceea ce se întâmplă în restul Europei

Cuvintele pe care premierul Mario Draghi le spune în fața adunării ambasadorilor arată calea pe care va porni Italia: „Campania de vaccinare ne-a permis să salvăm vieți și să redeschidem economia, școlile. Sosirea sezonului de iarnă și răspândirea variantei Omicron ne obligă însă să fim extrem de precauți în gestionarea următoarelor câteva luni”.

Premierul însuși a pus întotdeauna prezența elevilor la școală în fruntea priorităților executivului, dar comisia chemată la Palazzo Chigi va decide dacă este necesară prelungirea vacanței cu două săptămâni, așa cum cere partidul Forza Italia.

Așa cum se întâmplă deja în alte state, decretul ar putea da undă verde pentru efectuarea celei de-a treia doze la patru luni după a doua, pentru a reduce riscul slăbirii imunității în fața virusului. 


Certificatul verde din Italia va avea o valabilitate de șase sau chiar cinci luni


Intervalul redus între dozele de vaccin va duce la o valabilitate mai scăzută a certificatului verde. Actualele nouă luni de valabilitate sunt considerate acum prea îndelungate pentru a asigura o „acoperire”.

Astfel, perioada de valabilitate va fi redusă la o perioadă cuprinsă între cinci și șase luni. 


Test obligatoriu la petrecerile de Crăciun și Revelion

 

La discotecă, la petrecerile de Crăciun sau Revelion ori la alte evenimente unde nu se poate păstra distanțarea, chiar și cei vaccinați trebuie să prezinte un test cu rezultat negative făcut în ultimele 48 de ore.

Mai mulți primari și guvernatori au aplicat deja interdicții pentru târgurile de Crăciun, în piețe, iar dacă tabloul epidemiologic nu se va schimba, nu este exclus ca interdicția să se aplice în toată Italia.


Obligativitatea vaccinării

 

Unii miniștri, în frunte cu Renato Brunetta, fac presiuni pentru a impune obligația de vaccinare pentru toți angajații. O măsură care ar urma să intre în vigoare în ianuarie, după sărbătorile de Crăciun, relatează Corriere. Dar s-ar putea aplica până la sfârșitul lunii decembrie pentru unele categorii, de exemplu angajați ai localurilor publice unde sunt servite mâncăruri și cei care lucrează direct cu publicul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel